Puan vermedi·341 syf.····Okunma: 31 Aralık 2024 18:07 Atomik kelimesini, atom dan en küçük yapı taşından esinlenerek kitaba vermiş yazar. İsmi ile müsemma "Atomik Alışkanlıklar" en küçük alışkanlıklar . Hayatımızda alışkanlıklar deyince sanki hep olumsuz tarafı var gibi hissiyatı oluşabilir. Ama hayatımıza karakterimize olumlu etkiler bırakan davranışlarımız da aslında olumlu alışkanlıklarımız sayesinde olur. James Clear kitabında en temelinde şunu anlatıyor. İyi bir alışkanlıklar nasıl oturtulur, kötü alışkanlıklar hayatımızdan nasıl bertaraf edilir bunları formülize ediyor. Bölüm sonlarında çok güzel tablolar, özet cümleler ile konuyu daha ıyı kavratıyor. Alışkanlıklar esasında attığımız adımlardan doğuyor ve onları tekrarlı hâle getirmemiz sonuncunda da yerleşmiş hale geliyor. Bazen çok basit örnekler vererek aslında hayatımızda ne büyük değişimlerin doğacağını gösteriyor. Örneğin günde sadece bir sayfa kitap okumak bile hiç kitap okumamaktan daha ıyı çünkü ay sonunda ve yıl sonunda onlarca sayfa okunmuş olacak. Bir de kitabın bel kemiği mesajı şu bence. Bizler çoğu zaman düşünmeyi zihinde planlama yapmayı harekete geçmişiz sanıyoruz. Oysa eyleme geçilmemiş her plan askıda kalıyor ve alışkanlığa dönüşmüyor. Örneğin zihinde her gün 30 sayfa kitap okuyacağım diye düşünüp bunu eyleme geçip 30 sayfa kitap okursak davranışa dönüştürmüş oluyoruz. Sadece düşünüp orda bırakırsak plan olarak kalıyor. İyi davranışları kuvvetlendirmek için de ip uçları verıyor. Bu noktada işaretler olarak nitelediği şeyler önemli. Örneğin kitap okuma alışkanlığı edinmek isteyen birinin ofisinde masasında kitap olması, çantasında kitap olması, evinde göz önünde kitaplık olması bu işaretler oluyor. İşaretlere maruz kalınca davranışın tetiklenmesi kaçınılmaz. İyi Alışkanlıklar nasıl cazip hâle getirilir. Kötü alışkanlıklar nasıl uzaklaştırılır formüller bu kitapta. Keyifle okunuyor. Okuyun. Tavsiye edin 🪻