MERAK, SIKINTI, UTANÇ ve birazcık motosiklet!
2025 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2025 01:38
Ne diyeceğimi gerçekten bilmiyorum. Bu kitapla ilgili düşüncelerimi 3 farklı zaman diliminden yazacağım. Ve bu üç farklı zaman diliminin ana başlıkları şöyle olacak; 1- Merak 2- Sıkıntı 3- Utanç Başlıyoruz; 1- Merak Kitabı aldığım zamanı gerçekten hatırlamıyorum. Ama tahminim 2016-2018 seneleri arasında bir zaman. Bundan eminim çünkü motosiklet kullanmaya başlayalı bir kaç sene olmuş ve 2016 yılı öncesi de benim kitap okuma alışkanlığım yoktu. 2018 den öncesi kesin onu biliyorum çünkü 2018 yılında oluşturmaya başladığım kitaplığımı net hatırlıyorum. Neyse; Muhtemelen, motosiklet kullanıyor olmanın getirdiği bir MERAK duygusuyla "dur bakayım şu kitap da neyin nesiymiş" diye hareket edip kapağında koca koca yazan Motosiklet Bakım Sanatı yazısının büyüsüne kapılarak kitabı almış bulundum o zaman. Eh bakmışımdır illa arkasına köşesine. Arkasında da yazıyor ya hani, "bir adamın, oğlu ve iki arkadaşıyla birlikte yaptığı uzun bir motosiklet yolculuğunu anlatıyor" diye. E tamam, MERAK ettik ve aldık kitabı; 2- Sıkıntı Kitabı ne zaman okumaya başladım, ne gün kaç sayfa okudum, hangi gün, hangi ruh halinde açtım kapağını inanın hiç hatırlamıyor fakat, her açtığımda "öf bu ne yaa", "hani abicim motosiklet, yolculuk nerede?", "bu ne biçim bir kitap, beynim yandı" diye bazen iki üç sayfa, bazen hadi zorlayıp bir kısım okumaya çalıştım SIKILA SIKILA. Kitabın içeriği bana çok ağır geldiği için ÇOK SIKILDIM. Okuyamadım uzun bir süre. Bazen oldu, aylarca kitaplıkta durdu, bazen "hadi" dedim iki sayfa okudum. Günlerce çantamda yanımda taşıdım, benimle birlikte kamplara, tatillere, kısa uzun bir çok yolculuğa çıktı. Her okumaya çalıştığımda ÇOK SIKILDIM. Fakat; 3- Utanç Tam 11 gün sürmüş okumam (sitenin yalancısıyım). "Bu sefer tamam. Tane tane de olsa okuyacağım, direneceğim" diyerek başladım 11 gün önce okumaya (araya 1 kitap daha sıkıştırdım gerçi). UTANIYORUM. Kitabın son sayfalarını okurken yüzüm dahi kızardı küçük küçük. Çok UTANDIM. Bir kitap bu kadar güzel olup da beni etkileyebilir miydi bilmiyorum? Daha önce böyle bir durumu hiç düşünmezdim. Ya da şöyle söyleyeyim, etkisinde kalabileceğim, beni derin düşünce ve duygulara sürükleyecek bir kitap olacağını hiç düşünmezdim. Bu yüzden kitabın son sayfasını, son satırlarını okurken çok utandım. Biraz da şu yüzden: #261550455 (sayfa 251 den alıntı yaparken okuyucu notu yazmışım: -yazacağım inceleme yazısı için sitemkar bir başlık-(başlık zen, daha çok zen; ve nadiren motosiklet!) Bitirirken; UTANDIM. Bu kitap motosiklet bakımı ile alakalı değil. Bir delinin güncesi. Bir dahinin başyapıtı. Bambaşka bir dünya, anlayamayacağım, bir çoğumuzun anlayamayacağı duygular barındırıyor. Hayır içerikteki felsefeden bahsetmiyorum. Evet benim beynim yandı bazı kısımlarda, hatta iki defa, üç defa okuduğum cümleler, satırlar oldu. Değil. O değil. Kitabı bu kadar geç okuduğum ve ön yargılı davrandığım için çok utandım. Bu kitabı "boşu boşuna sırtımda gezdiriyorum" diye çok hayıflanmıştım. Artık biliyorum ki, bu kitabı artık keyifle sırtımda gezdireceğim. Özür dilerim Robert M. PIRSIG, üzgünüm. Senin gibi bir "deliyi" tanıdığım için çok mutluyum.
Zen ve Motosiklet Bakım SanatıRobert M. Pirsig · Ayrıntı Yayınları · 20221,544 okunma