2024 14. kitabı
Kitabın başlığı üzerimizdeki yükleri almak istercesine rahatlatıcı. “Seninle Başlamadı” başlangıcı sen yapmadın ama belki kötü gidişlere bir bitiş koyabilirsin. Aslında bazen biz küçük resimden ötesini göremiyoruz hayatı o küçük resimden ibaret sanıp her şeyi onun üzerine inşa ediyoruz ama kendimizden biraz uzaklaşıp perspektifimizi değiştirirsek büyük resmi görüp sislerin içindeki bilinmezleri aşikar kılabiliriz. Korkularımız, travmalarımız bizden kaynaklanıyor zannederiz ama bu kitap bilimsel kanıtlarla bu korku ve travmaların geçmiş atalarımıza ait olabileceğini söylüyor. Nesilden nesle bir aktarım yoluyla göz rengi, boy uzunluğu gibi fiziksel özelliklerin yanısıra psikolojik bazı semptomları da ödünç alabiliyormuşuz, bu durumda yapmamız gereken en önemli şey bu korku ya da travmaların bize mi yoksa geçmişteki bir atamıza mı ait bunu anlamaya çalışmak ve tedavi için bu yönde bir yöntem izlemek. Kitap sunduğu fikirleri örnek kişiler üzerinden ilerletiyor. Bu da daha kolay kavranması açısından yararlı olmuş bence. Kitaptan küçük bir ana fikir çıkaracak olursak; her birimiz bir neslin devamıyız bu yüzden atalarımızı inkar etmek ve onları anlamamak kendimizi inkar etmek ve anlamamak demektir. Ebeveynlerimizle olan ilişkilerimiz kendimizle olan iletişimimizi büyük ölçüde etkiler. Bu yüzden yüzleşmek psikolojik dünyamız için önem arz eder. Kalıtsal travma konusunu gayet anlaşılır bir dilde okura yansıtmış yazar, okurken zorlanmadım. Birçok yeni bilgi öğrendim sırf bunun için bile bence şans verilebilir. İyi okumalar dilerim.
Seninle BaşlamadıMark Wolynn · Sola Yayınları · 202218,1bin okunma