Nahid Sırrı Örik Osmanlı'nın son zamanlarında dünyaya gelmiş ve cumhuriyetin ilk yıllarına şahit olmuş bir yazarımız.
Kıskanmak romanı zamanının üstünde bir psikolojik tahlil eseridir. Kitap üç ana karakterden meydana geliyor. Anti Kahraman Seniha. Halit Seniha'nın abisi. Ve Halit'in karısı Mükerrem. Seniha görece çirkin olarak kendini soyutlamış birisi. Ve abisi Halit o kadar güzel ki kız güzeli gibi bir erkek. Bütün ilgi abinin üzerinde ve bu durum gün geçtikçe çoğalan bir kıskançlık yaratıyor Seniha'da.Bütün imkanlar ve fırsatlar abinin üzerine yoğunlaşıyor. O kadar ki Seniha'nın eğitimine bile engel olunuyor, evlendirilmiyor ,aynı zamanda nasipler geliyor ama geri çevriliyor. Öncelik Halit'in yani. Bu durumda Seniha'ya hak vermemek imkansız . Ötelenmiş, hor görülmüş, annesi tarafından bile beğenilmeyen bir kişinin bu duyguları yaşaması gayet normal bence. Ama gel gelelim işler kıskançlık boyutunu aşıyor, Seniha tarafından Halit'e zarar verme imkanı doğuyor. Aslında bir yandan üzülüyorsunuz, Seniha'ya hak veriyorsunuz, ama bir yandan da yaptıklarını tasvip edemiyorsunuz.
Çok beğendiğim bir eser oldu. Hatta böyle bir kitap ilk kez okudum. Tek sıkıntı eski türkçe çok fazla kelime vardı, biraz okumayı zorlaştırdı benim için. Sürekli internetten anlamlarına bakmaktan yoruldum. Tavsiye ederim.
İyi okumalar...