Hyunam-Dong Kitabevi / Hwang Bo-reum
Uzun bir aradan sonra kitap okumaya geri dönmek her zaman kolay olmuyor, öyle değil mi? Bu duruma bir son vermek için arkadaşımla birlikte bir karar aldık: Aynı kitabı okuyup yorumlayarak bu tıkanıklığı aşmak! İçinizden bazılarının da yaşadığı gibi, uzun bir okuma molasından sonra başlamak çoğu zaman ertelenen bir sürece dönüşüyor. Bu yüzden ilk seçeceğimiz kitabın bizim için çok özel ve etkileyici olması gerektiğini düşünerek özenle bir kitap seçtik. Ve işte karşınızda: Hyunam-Dong Kitabevi!
Bu kitap o kadar içten ve sıcacık bir hikâye sunuyor ki okurken sizi sarmalayıp gülümsetiyor. Hikâyenin başlarında kasvetli bir hava ve hayallerinizde canlandırdığınızdan uzak bir kitabevi görüyorsunuz. Ancak sona doğru bu mekân, içinizi ısıtan dostluklarla dolu, gülümsemekten kendinizi alıkoyamayacağınız bir yere dönüşüyor.
Baş karakterimiz Youngju, hayatının yorucu ve kendini tüketen temposundan kurtulup bir dönüşüm yaşamaya karar veriyor. Çocukluk hayalinin peşinden giderek bir kitabevi açıyor. Ancak, hayallerindeki kitabevi ve gerçeklik arasındaki farkı fark etmesi uzun sürmüyor. Bir kitap sever olarak belki de hepimizin hayalini kurduğu bir şeyi gerçekleştiriyor, ama çok önemli bir noktayı gözden kaçırıyor: Bu kitabevi sadece kitap okuyabileceği bir yer değil, aynı zamanda onun iş yeriydi..
Youngju, başta bu gerçeğe uyum sağlamakta zorlansa da kitabın sonuna doğru kitabeviyle bir bütün haline geliyor. İşine sadece saygı duymakla kalmıyor, aynı zamanda onu sevmeyi de öğreniyor. Bu değişim yolculuğu, okura hem kendi hayallerine ulaşmak hem de gerçeklikten kopmamak için önemli mesajlar veriyor.
Kitapta altını çizdiğim o kadar anlamlı cümleler vardı ki, bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:
"Geçmiş deneyimlerinin bana öğrettiği şey bu: Başkaları için çalışıyor olsam bile kendim içinde çalıştığımı unutmamalıyım. Bunu kendim uğruna yaptığım için üstünkörü yapmamalıyım. Bundan daha da önemlisi, çalıştığım anda da çalışmadığım anda da benliğimi kaybetmemeliyim. Çalışma hayatım tatmin edici de, mutlu edici de değilse, her günüm anlamsız ve acı vericiyse, başka bir iş bulmam gerektiğini unutmamalıyım; çünkü ben bana verilen tek hayatı yaşıyorum."
Hyunam-Dong Kitabevi, sadece bir roman değil, aynı zamanda kendinizi sorgulamanızı, hayallerinize bakışınızı yeniden değerlendirmenizi sağlayan bir rehber gibi..
Sizce hayallerimize ulaşmak gerçek hayatta nasıl bir anlam taşıyor? Şimdiden keyifli okumalar dilerim!