2025 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2025 19:30
Kış ~ Ali Smith Kış bu işte: Durgunlaşmayı ve sonra esnekleşerek yeniden yaşama dönmeyi hatırlatan bir alıştırma. Size getirdiği donmuş ya da eriyik hallere ayak uydurma alıştırması. Merhaba sevgili kitapseverler; Kış geldi… Ama yalnızca mevsimlerde değil, kalplerde, ilişkilerde ve dünyada da! Ali Smith’in Mevsimler Dörtlüsü serisinin ikinci kitabı, hem şiirsel dili hem de oldukça derin anlatımıyla kış mevsimini bambaşka bir gözle görmemizi sağlıyor. Kitap, dondurucu bir havada geçen sıradan bir aile buluşmasını, bir dönemin toplumsal ve bireysel yaralarını gün yüzüne çıkararak anlatıyor. Yazar, bir aileyi masaya oturtuyor, ama ortaya çıkanlar yalnızca sıcak bir yemek değil, geçmişten gelen kırılmalar, geleceğe dair kaygılar ve bugünün sancıları… Smith, kışın karanlık ve donuk yüzünde bile hayatın döngüsünü, doğada sanatın iyileştirici gücünü ve umudu bulmamız için bizi cesaretlendiriyor. Aile bağları, kişisel sorgulamalar ve toplumsal eleştiriler üzerine örülen bu hikâye, bir mevsim kitabı olmaktan çok daha fazlası. Ana karakterlerden biri olan Sofia’nın yanındaki “kafa”, özellikle okuyucunun dikkatini çekiyor. Ali Smith’in hikayelerinde sıkça kullandığı metaforik ve absürt unsurlardan biri bu kitapta kafa olarak karşımıza çıkmış. Kafa, fiziksel bir varlık gibi anlatılsa da aslında tamamen gerçek dışı bir nesne. Bu tür unsurlar, Smith’in anlatımında hem karakterlerin psikolojik durumlarını hem de hikayenin derin temalarını yansıtmak için kullanılmış.Kafanın temsil temsil ettiği şeyin birkaç olası anlamı var ve bu okuyucunun yorumuna açık. Ben sonbahar kitabını daha çok sevmiştim daha ılık ve sıcaktı okuması, bu kitap çok soğuk geldi diyebilirim. Tam bir kış Kış soğuk olabilir, ama baharın tohumları her zaman içimizde saklıdır Eğer zorlu duyguların, hayal gücünün ve zamana meydan okuyan bir anlatının sizi sardığı bir hikaye arıyorsanız, bu kitap size göre olabilir. Herkese keyifli okumalar dilerim, sevgiyle
KışAli Smith · Kafka Kitap · 2020127 okunma