"Ikigainin on kuralı"
aktif kalın, emekli olmayın
Ağırdan alın
Midenizi tıka basa doldurmayın
Çevrenizde iyi arkadaşlarınız olsun
Bir sonraki doğum gününüze kadar şekle girin
Gülümseyin
Doğayla tekrar bağlantı kurun
Teşekkürlerimizi sunun
Anı yaşayın
Ikigainizi takip edin
"Hepimizin ikigaisi farklıdır ama ortak olan tek şey herkesin bir amaç edinmeye çalışmasıdır, bize anlamlı gelen şeylere bağlı kaldığımızda hayatı dolu dolu yaşar ama bağlantıyı kopardığımız anda umutsuzluğa kapılırız. Modern yaşam bizi gerçek doğamızdan uzaklaştırır ve bir gayeden yoksun yaşam sürmeye iter. Kuvvetli güçler ve teşvikler günlük bazda dikkatimizi dağıtır, yaşamınızı ele geçirmelerine izin vermeyin." Yazar kitabın sonuç kısmında bu paragrafa yer vererek bitirmiş kitabını, içeriği ile alakalı az çok bilgi alıyorsunuz aslında buradan bile. Ben çok sevdim, düşüncemizi ve irademizi nasıl sağlıklı tutabilirizden tutunda, nasıl sağlıklı besleniriz, uzun yaşamın sırları neler, uzun bir ömre sahip olanların vermiş olduğu kısa örnekler kendi anlatımlarıyla kitapta yer verilmiş. Hatta bedensel çalışmalara, fiziksel aktivitelere bunların örneklerine de yer verilmiş, bunlar çizimlerle desteklenmiş, kavram haritalarıyla iki kavram birbiriyle karşılaştırılarak daha iyi anlaması sağlanmış. Yani kitabı bitirdiğinizde herhangi bir soru işareti kalmıyor aklınızda aksine bir çok şeyi kendi içinizde mantığına oturtmuş oluyorsunuz. Kesinlikle ara ara açıp okunmalı bir kitap, tavsiye ederim. Ikigai - Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam SırrıFrancesc Miralles