Baba gibi baba, en büyük Goriot baba.
2025 1. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 17:20
Hayatı boyunca biriktirdiği varlığını çocuklarına harcayan onlar için gün ve gün sefalete sürüklenen babanın dramı. Hikaye pariste ucuz bir pansiyon da konaklayan Eugene isimli ana karakterimiz ve onun kapı komşusu goriot babanın çevresin de ilerliyor. Paris sosyetesine adım atmaya çalışan hukuk öğrencisi Eugene bu topluma kuzeni madam de beaseunt sayesin de goriot babanın sevgili kızı delphine ile gönül ilişkisi yaşayarak adım atıyor. Sosyete toplumuna girip zenginleşmeye çalışan ve zengin görünebilmek için ailesini de zora sokmaya çekinmeyen Eugene kendini sosyete yaşamın sahteliği entrikaları yalanları ve ikiyüzlülüğünün ortasın da bulur. Sadece bir babalık hakkında olmayan kitap dönemin toplumsal yaşamını dengesiz hukuk anlayışı gibi bir çok konuda sert eleştirilere yer vermiştir. Bir baba bu kadar çok düşkün mü olmalıdır çocuklarına diye düşünüyor insan. Kitabın içeriğine dair spoiler olmaması için devamını yazmıyorum ancak müthiş bir kitap olduğunu belirtmeliyim özellikle son sayfaları beni duygulandırdı.
Goriot BabaHonore de Balzac · İş Bankası Kültür Yayınları · 202118,6bin okunma