2025 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2025 13:23
Neksus Taş devrinden yapay zekaya bilgi ağlarının kısa tarihi Yuval Noah Harari Bilgi ve güç elde etmek çok kolay, bilgelik kazanmak çok zor Kontrol edemeyeceğin güçleri asla çağırma “Totaliter hakimiyetinin Golyat’ı, mikroçipin Davut’u tarafından hızla devrilecek” 1989 yılında Berlin Duvarı ve Demir Perdenin yıkılmasından birkaç ay önce Ronald Reagan (ABD başkanı) Her cep telefonunda kadim İskenderiye kütüphanesinden daha çok bilgi var Bütün insanlık insan dışı zekanın tehdidi altında Geçmişteki teknoloji insana bağımlı idi şimdi kendisi karar veriyor Teknoloji yeni yaşam formları üretecek İnsanlık tarihi sınıf mücadelesidir Tarih geçmişin değil değişimin bilimidir. Tarih bize nelerin değiştiğini nelerin aynı kaldığını değişenin nasıl değiştiğini gösterir Zeytin dalı taşıyan kuş: Tufanın bittiğini gösteren kuş, Nuh Tufanı 1917, 1. Dünya Savaşı, Filistin cephesi, İngilizler Osmanlı ordusunu geçip Filistin’e giremeyince, Filistin’de yaşayan Yahudiler İngilizler için casusluk yaparak Osmanlı ordusunun yenilmesine neden oldu. Panjurları açıp kapayarak İngilizlere haber gönderiyorlardı. İnsanların gerçekleri keşfetmek için kullandıkları şey bilgidir Hükümdarların yıldız falına bakmanın cezası ölümdü İsa, çok az mürit toplayan, suçlu olarak idam edilen taşralı İşgallerde arşiv yakmak gelenektir Yahudi kitapları, Tanah, Mişna, Talmut. Önceleri “yanılmaz kitaba güven” olan durum “kitabı yorumlayana güven” oldu Şabat asansörü bile var 13.yy’da Oxford kütüphanesinde birkaç kitap vardı. Cambridge kütüphanesinde 122 kitap vardı. Oxford’da bir kitabın onaylanması için başpiskoposların onayı gerekiyordu. Seks, dindar bir kadını cadıya çevirebilir. Kocasını büyüleye bilir. Geçmişte Çin’de her erkeğin bir rütbesi vardı. Şimdi olan vatandaşlık puanı gibi Totaliter, kontrolcü Çin’de Konfüçyüsçülük ve Taoizm yasaktı. Çünkü erdem şiddetten önemlidir diyorlardı FSB – KBG Sovyet çocuklarına, Stalin’i gerçek babaları görüp ona tapmaları ve biyolojik ebeveynlerini Stalin’i ya da komünist partiyi eleştirdiklerinde ihbar etmeleri öğretilirdi 1951-1953 arasında SSCB’de Yahudi doktor avı yapıldı. Yahudi doktorların kasten insanları öldürdüklerine inanıyorlardı. Stalin 1953 yılında felç geçirdi. Dağdaki evinde odasında tekti. Yere yığıldı, altına sıçtı, saatlerce yerde yattı, yardım bile çağıramadı. 22:30 da odasına girenler durumu gördü. Myanmar, Müslüman katliamı yapan Budistler, Meiktila kasabasında 800 Müslüman manastıra sığındı, rahip Müslümanları Budistlere vermedi. “Onları almak için beni öldürmelisiniz” dedi. İsyancılara Budizm’in merhamet öğretilerini hatırlattım dedi. Sosyal medyada izlenen videoların yarısından fazlası algoritmaların önerisi Budistlerin katliam yapmasında facebook vidoları etkili oldu. Algoritma çok izlendiği için şiddet videolarını öne çıkarıyordu. Bir pc yalan haber üretip onu yayabilir Teknoloji devleri veri topladığı ülkelere vergi ödemelidir Teknoloji devlerinden bilgi alıyoruz, ödemeyi de bilgiyle yapıyoruz Devletler bilgiyi nasıl vergilendireceklerini bilmiyorlar Veri sömürgeciliği yapılıyor Teknoloji politikadan daha hızlı ilerliyor Dijital işler bakanlığı olmalı İstihbaratların gücü her şeyi izlemek değil ama sürekli izleniyorsunuz korkusu yaratmaktır Beğeni diktatörlüğü var Savaş siyasetin başka yollarla sürdürülmesidir Napolyon, gençliğinin büyük bölümünde kendini Fransız olarak görmedi. İtalyan göçmeni bir ailenin çocuğu Tweetlerin yüzde 43’ünü botlar yazıyor Vatandaşlar birbirleriyle konuşamaz olduğunda ve birbirlerini siyasi rakip yerine düşman gibi görmeye başladığında, demokrasi varlığını sürdüremez Totaliter rejimler geçmişi değiştirmeyi sever Veri sömürgeciliği, bir çok ülke facebook, youtube, instagram gibi uygulamaları engelledi. Sömürge şirkeler: 1- Doğu Hindistan şirketi 2- Coca cola, mc donalds 3- İnstagram, facebook Zenginlik kaynakları zamanla değişti, 1-Torak, 2-makine, 3-veri (bilgi) Doğal organizmalar işbirliği yerine birbirleriyle mücadele etseydi tüm canlılar yok olurdu İnsanlık tarihi boyunca işbirliği sürekli artmıştır Bilgi temelli ekonomiye geçiş, savaşın potansiyel kazançlarını azalttı Tarihin tek sabiti değişimdir Önemli gelişmeleri yaşandıkları anda fark etmek zordur İnsan çok akıllıysa neden kendine zarar verecek işler yapıyor
NeksusYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 2024754 okunma