Puan vermedi·448 syf.····Okunma: 06 Ocak 2025 13:23 Neksus
Taş devrinden yapay zekaya bilgi ağlarının kısa tarihi
Yuval Noah Harari
Bilgi ve güç elde etmek çok kolay, bilgelik kazanmak çok zor
Kontrol edemeyeceğin güçleri asla çağırma
“Totaliter hakimiyetinin Golyat’ı, mikroçipin Davut’u tarafından hızla devrilecek” 1989 yılında Berlin Duvarı ve Demir Perdenin yıkılmasından birkaç ay önce Ronald Reagan (ABD başkanı)
Her cep telefonunda kadim İskenderiye kütüphanesinden daha çok bilgi var
Bütün insanlık insan dışı zekanın tehdidi altında
Geçmişteki teknoloji insana bağımlı idi şimdi kendisi karar veriyor
Teknoloji yeni yaşam formları üretecek
İnsanlık tarihi sınıf mücadelesidir
Tarih geçmişin değil değişimin bilimidir. Tarih bize nelerin değiştiğini nelerin aynı kaldığını değişenin nasıl değiştiğini gösterir
Zeytin dalı taşıyan kuş: Tufanın bittiğini gösteren kuş, Nuh Tufanı
1917, 1. Dünya Savaşı, Filistin cephesi, İngilizler Osmanlı ordusunu geçip Filistin’e giremeyince, Filistin’de yaşayan Yahudiler İngilizler için casusluk yaparak Osmanlı ordusunun yenilmesine neden oldu. Panjurları açıp kapayarak İngilizlere haber gönderiyorlardı.
İnsanların gerçekleri keşfetmek için kullandıkları şey bilgidir
Hükümdarların yıldız falına bakmanın cezası ölümdü
İsa, çok az mürit toplayan, suçlu olarak idam edilen taşralı
İşgallerde arşiv yakmak gelenektir
Yahudi kitapları, Tanah, Mişna, Talmut.
Önceleri “yanılmaz kitaba güven” olan durum “kitabı yorumlayana güven” oldu
Şabat asansörü bile var
13.yy’da Oxford kütüphanesinde birkaç kitap vardı. Cambridge kütüphanesinde 122 kitap vardı. Oxford’da bir kitabın onaylanması için başpiskoposların onayı gerekiyordu.
Seks, dindar bir kadını cadıya çevirebilir. Kocasını büyüleye bilir.
Geçmişte Çin’de her erkeğin bir rütbesi vardı. Şimdi olan vatandaşlık puanı gibi
Totaliter, kontrolcü
Çin’de Konfüçyüsçülük ve Taoizm yasaktı. Çünkü erdem şiddetten önemlidir diyorlardı
FSB – KBG
Sovyet çocuklarına, Stalin’i gerçek babaları görüp ona tapmaları ve biyolojik ebeveynlerini Stalin’i ya da komünist partiyi eleştirdiklerinde ihbar etmeleri öğretilirdi
1951-1953 arasında SSCB’de Yahudi doktor avı yapıldı. Yahudi doktorların kasten insanları öldürdüklerine inanıyorlardı.
Stalin 1953 yılında felç geçirdi. Dağdaki evinde odasında tekti. Yere yığıldı, altına sıçtı, saatlerce yerde yattı, yardım bile çağıramadı. 22:30 da odasına girenler durumu gördü.
Myanmar, Müslüman katliamı yapan Budistler, Meiktila kasabasında 800 Müslüman manastıra sığındı, rahip Müslümanları Budistlere vermedi. “Onları almak için beni öldürmelisiniz” dedi. İsyancılara Budizm’in merhamet öğretilerini hatırlattım dedi.
Sosyal medyada izlenen videoların yarısından fazlası algoritmaların önerisi
Budistlerin katliam yapmasında facebook vidoları etkili oldu. Algoritma çok izlendiği için şiddet videolarını öne çıkarıyordu.
Bir pc yalan haber üretip onu yayabilir
Teknoloji devleri veri topladığı ülkelere vergi ödemelidir
Teknoloji devlerinden bilgi alıyoruz, ödemeyi de bilgiyle yapıyoruz
Devletler bilgiyi nasıl vergilendireceklerini bilmiyorlar
Veri sömürgeciliği yapılıyor
Teknoloji politikadan daha hızlı ilerliyor
Dijital işler bakanlığı olmalı
İstihbaratların gücü her şeyi izlemek değil ama sürekli izleniyorsunuz korkusu yaratmaktır
Beğeni diktatörlüğü var
Savaş siyasetin başka yollarla sürdürülmesidir
Napolyon, gençliğinin büyük bölümünde kendini Fransız olarak görmedi. İtalyan göçmeni bir ailenin çocuğu
Tweetlerin yüzde 43’ünü botlar yazıyor
Vatandaşlar birbirleriyle konuşamaz olduğunda ve birbirlerini siyasi rakip yerine düşman gibi görmeye başladığında, demokrasi varlığını sürdüremez
Totaliter rejimler geçmişi değiştirmeyi sever
Veri sömürgeciliği,
bir çok ülke facebook, youtube, instagram gibi uygulamaları engelledi.
Sömürge şirkeler:
1- Doğu Hindistan şirketi
2- Coca cola, mc donalds
3- İnstagram, facebook
Zenginlik kaynakları zamanla değişti, 1-Torak, 2-makine, 3-veri (bilgi)
Doğal organizmalar işbirliği yerine birbirleriyle mücadele etseydi tüm canlılar yok olurdu
İnsanlık tarihi boyunca işbirliği sürekli artmıştır
Bilgi temelli ekonomiye geçiş, savaşın potansiyel kazançlarını azalttı
Tarihin tek sabiti değişimdir
Önemli gelişmeleri yaşandıkları anda fark etmek zordur
İnsan çok akıllıysa neden kendine zarar verecek işler yapıyor