Taş Devri'nden Yapay Zekâya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi

Yuval Noah Harari
Hikâyeler bizi birleştirdi. Kitaplar düşüncelerimizi ve mitolojilerimizi yaydı. İnternet bize sonsuz bilgiyi vaat etti. Algoritma sırlarımızı öğrendi. Sonra da bizi birbirimize düşman etti. Peki yapay zekâ neler yapacak? Son yüz bin yılda biz Sapiensler muazzam bir güce ulaştık. Ancak tüm keşiflerimize, icatlarımıza ve fetihlerimize rağmen bugün kendimizi yine de bir varoluş krizinin içinde bulduk. Dünya ekolojik çöküşün eşiğinde. Siyasi gerginlikler her geçen gün tırmanıyor. Yanlış bilgiler her yerde, her alanda hızla çoğalıyor. Üstelik bizi ortadan kaldırabilecek yeni bir bilgi ağına, yapay zekâ çağına doğru son hızla ilerliyoruz. Başardığımız onca şeye rağmen, kendimize nasıl bu kadar zarar verebiliyoruz? Neksus insanlık tarihine derinlemesine bir bakış atarak, bilgi akışının bizi bugünlere nasıl getirdiğini tartışıyor. Bizi Taş Devri’nden Kitabı Mukaddes’in kanonlaştırılmasına, matbaanın icadına, kitle iletişim araçlarının gelişimine ve son dönemlerde popülizmin yeniden doğuşuna tanıklık ettiren Harari, bilgiyle gerçek, bürokrasiyle mitoloji, bilgelikle otorite arasındaki karmaşık ilişkiyi sorgulamaya teşvik ediyor. Roma İmparatorluğu, Katolik Kilisesi ve Sovyetler Birliği gibi sistemlerin iyi ya da kötü, hedeflerine ulaşmak için bilgiyi nasıl kullandığını örneklerle inceliyor. Ve insandışı zekânın varlığımızı tehdit ettiği bu dönemde, her şey için çok geç olmadan neler yapabileceğimizi tartışıyor. Bilgi ne gerçeğin hammaddesi ne de sadece bir silahtır. Neksus yelpazenin bu iki ucu arasındaki umut dolu orta yolu ararken bir yandan biz insanların ortak mirasını yeniden keşfediyor.
448 sayfa

Ulusların Düşüşü ve Nexus
Yuval Noah Harari'nin son kitabı Nexus'u okurken Daron Acemoğlu'nun Ulusların Düşüşü kitabını okuyormuş gibi hissediyorsunuz. Acemoğlu'nun sağlıklı bir devlet yapılanmasında temel taşın düzenleyici-dengeleyici kurumlar olduğunu söylerken Harari israrla self-correcting mechanism vurgusu yapıyor. ikisi de bol bol tarihsel örneklerle fikirlerini desteklemeye çalışıyor. Nexus'u içine AI eklenmiş Ulusların Düşüşü olarak okuyabilirsiniz. Kitapta AI için Artifical Intelligence olarak almıyor, yerine Alien Intelligence olarak okuyor. Tamamen insandışı. Yapay kelimesinde insan tarafından meydana getirilen ve insani özellikler barındıran kavramları taşıyan bir anlam var. Karşı karşıya olduğumuz AI teknolojisinde insani bir yan yok. Duygudurum ya da bilinçten söz edilemiyorsa insani olamaz diyor Harari. Alien göndermesini, kitabın en sonunda, evrende bilinen tek bilinçli yaşam formunu yok edebilecek yegane güç olarak tanımlaması da tam yerine oturuyor.
Puan vermedi
Neksus, Y. N. Harari'nin son kitabı. Sapiens kitabıyla tanıdığımız tarihçi yazar son kitabıyla yapay zeka hakkında düşündüklerini aktarmış bizlere. Tarihsel olaylardan örnekler vererek AI nin hayatımızda yaratabileceği felaketler üzerinde durmuş sıklıkla. Dolayısıyla kitapta tarihsel bağlantılar da geçtiği için her dönemden siyasi liderlerin
9/10 puan verdi
Yuval Noah Hariri 2024 yılında yayımlanan Nexus: Taş Devrinden Yapay Zekâya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi adlı eserinde taş devrinden modern yapay zekâ çağımıza kadar uzanan zaman diliminde bilgi ağlarının evrimini ele alarak insanlık tarihine dair bir başka geniş perspektif sunuyor. Kitabın Temel Konuları 1. Bilgi Ağlarının Tarihsel Kökenleri:
10/10 puan verdi
Harika
Üniversite eğitimi almış herkesin Harari'yi okuması gerektiğini düşünüyorum. Bu kitap da kendisinin en son yazmış olduğu 2024 yılında yayımlanan kitabı. Bilime arkasını dönen topluluklar hiçbir zaman tam bir bağımsızlığa ulaşamayacakları gibi diktatörlükle yönetilmekten de kaçınamazlar. Kesinlikle her eğitimcinin özümseyerek bu seriyi okuması gerek. Harari, bilişim çağındaki teknolojinin olumlu ve olumsuz taraflarını bu kitabında gayet keyifli ve akıcı bir dilde anlatıyor. Lütfen okuyun ve okutun.
Puan vermedi
Yuval Noah Harari’nin son kitabı Neksus. Kitaplarında insanlık tarihini derinlemesine irdeleyen Harari’nin bu sefer ele aldığı konu yapay zeka. “Geleceği değiştiremeyeceksek zamanımızı neden onu tartışmakla harcayalım ki?” sorusunu temel alarak insanlığın varoluşundan yapay zekaya giden yolu tırmanıyor yazar. Önce Taş Devri’ne götürüyor bizleri. Eski medeniyetleri konu alıyor. Kitabı Mukaddes’ten örnekler veriyor. Sonra da sözü yapay zekaya, günümüze getiriyor. Bilgi nedir, bilgi akışı nasıl sağlanır, ağın önemi, demokrasi ve totalitarizm gibi ana temalar etrafında gezinip örneklerle de destekleyerek okuyucuyu bilgilendiriyor. Her metninde olduğu gibi yine yazarın dili son derece yalın. Sizi bilmediğiniz kavramlara boğmadan, sade bir üslup kullanıyor. Kitabın ilk yarısı nispeten daha zor ilerledi benim okuma tecrübemde. Çoğu konuda yalnızca yahudi dini doktrinini temel alıyor olması ve verdiği örneklerin uzunluğu da bir noktada beni kitaptan kopardı. Fakat kitabın ikinci yarısı okuma anlamında daha kolay geçti, çok daha akıcıydı. Yazardan daha önce üç farklı kitap okumuş ve çok sevmiştim. Bu metni favorim olmadı.
Puan vermedi
Bilgi ağlarının geçmişten günümüze değişimini çok güzel ele almış bir kitap. Ancak yapay zekanın gelecegine dair hep olumsuzluklardan bahsetti, keşke onu daha geniş ve farklı açılardan da ele alsaydı. O zaman mükemmel bir kitap olurdu.
Neksus Kitap incelemesi
Kitap, kapakta da belirtildiği gibi bilgi ağlarına değiniyor. Ancak baştan belirtmek gerekir ki okuma boyunca kendinizi yoğun bir şekilde siyasi rejimler ve politik kavramlar arasında buluyorsunuz. Ben, okurken oldukça keyif aldım. Kitap, öncelikle "Bilgi nedir?" sorusunu ele alıyor. Bilgi gerçek olan mıdır? Bilgi, iyi olan mıdır?
Puan vermedi
Neksus insanlık tarihine derinlemesine bir bakış atarak, bilgi akışının bizi bugünlere nasıl getirdiğini tartışıyor. Bizi Taş Devri'nden Kitabı Mukaddes'in kanonlaştırılmasına, matbaanın icadına, kitle iletişim araçlarının gelişimine ve son dönemlerde popülizmin yeniden doğuşuna tanıklık ettiren Harari, bilgiyle gerçek, bürokrasiyle mitoloji, bilgelikle otorite arasındaki karmaşık ilişkiyi sorgulamaya teşvik ediyor. Roma İmparatorluğu, Katolik Kilisesi ve Sovyetler Birliği gibi sistemlerin iyi ya da kötü, hedeflerine ulaşmak için bilgiyi nasıl kullandığını örneklerle inceliyor. Ve insandışı zekanın varlığımızı tehdit ettiği bu dönemde, her şey için çok geç olmadan neler yapabileceğimizi tartışıyor. Bilgi ne gerçeğin hammaddesi ne de sadece bir silahtır. Neksus yelpazenin bu iki ucu arasındaki umut dolu orta yolu ararken bir yandan biz insanların ortak mirasını yeniden keşfediyor.
Puan vermedi
Neksus Taş devrinden yapay zekaya bilgi ağlarının kısa tarihi Yuval Noah Harari Bilgi ve güç elde etmek çok kolay, bilgelik kazanmak çok zor Kontrol edemeyeceğin güçleri asla çağırma “Totaliter hakimiyetinin Golyat’ı, mikroçipin Davut’u tarafından hızla devrilecek” 1989 yılında Berlin Duvarı ve Demir Perdenin yıkılmasından birkaç ay önce Ronald
6/10 puan verdi
Yazar ilk bölümlerde işlediği konulara ilgi çekici genel kültür bilgileriyle destek vermiş. Bilgilendirdiği yerleri alıntıladığı notlar bölümünde detaylı bir kaynakça oluşturmuş. Geniş bir tarih aralığının belirli noktalarında bilgi ağlarıyla ilgili nesnel bilgiler özenelerarası ifadelerle ilişkilendiriliyor. İlerleyen bölümlerde siyasi ve dini konularla sempozyum havasında daha çok günümüz meselelerini içeren bağlantılar kurularak kitap tamamlanıyor. Teknolojinin hızla ilerlemesi sebebiyle birkaç sene içerisinde önemini kaybedecek ihtimaller barındıran, bana göre yazarın diğer kitaplarına nazaran vasat kalmış bir kitaptı.

Yuval Noah Harari
Yuval Noah HarariYazar · 10 kitap
Uluslararası çok satanlar listesine girmeyi başaran Profesör, Harari, Hayvanlardan Tanrılara adlı kolektif inceleme kitabının yazarıdır. 2002 yılında doktorasını Oxford'da tamamlayan tarihçinin uzmanlık alanı Dünya Tarihidir. 2013 yılında görev aldığı Kudüs Hebrew Üniversitesinde dünyanın bir çok yerinden gelen 80.000'den fazla öğrenciye ders vermiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.