A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI

9781911717089
İngilizce

·528 syf.·
2025 18. kitabı
Geçen sene okumuştum bu kitabı. Açıkçası, Harari kendi şirketini açtıktan sonra, kitabı bilimsel bakıştan epey uzaklaştı ve insanların duymak istediği şeyleri anlatmakla yetindi. He bu neden ötürü, hem de yanlış çıkarımlarından ötürü kitabı pek sevmiştim diyemem, paylaştığım alıntılarda kitabımda altını çizdiğim yerlerden oluşuyor. Türkçe çevirileri de bana ait..
Alıntı
NexusYuval Noah Harari · Fern Press · 2024752 okunma
perspektif
2024 15. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2024 13:23
Güncel dönemde yatırımın en çok arttığı yapay zeka alanında faydamıza olan birçok şeyi kendimiz de görebiliyoruz. Ancak bu kitap yapay zekanın başka bir yönüne tarihsel açıklamalar ve yaşanan olaylar üzerinden değiniyor. Okurken keyif aldığım zaman zaman korktuğum ama içimde bazı Umutların da yeşerdiği bir kitaptı. Keyifli bir şekilde okumanız dileğiyle.
NexusYuval Noah Harari · Fern Press · 2024752 okunma
Ulusların Düşüşü ve Nexus
2024 17. kitabı
Yuval Noah Harari'nin son kitabı Nexus'u okurken Daron Acemoğlu'nun Ulusların Düşüşü kitabını okuyormuş gibi hissediyorsunuz. Acemoğlu'nun sağlıklı bir devlet yapılanmasında temel taşın düzenleyici-dengeleyici kurumlar olduğunu söylerken Harari israrla self-correcting mechanism vurgusu yapıyor. ikisi de bol bol tarihsel örneklerle fikirlerini desteklemeye çalışıyor. Nexus'u içine AI eklenmiş Ulusların Düşüşü olarak okuyabilirsiniz. Kitapta AI için Artifical Intelligence olarak almıyor, yerine Alien Intelligence olarak okuyor. Tamamen insandışı. Yapay kelimesinde insan tarafından meydana getirilen ve insani özellikler barındıran kavramları taşıyan bir anlam var. Karşı karşıya olduğumuz AI teknolojisinde insani bir yan yok. Duygudurum ya da bilinçten söz edilemiyorsa insani olamaz diyor Harari. Alien göndermesini, kitabın en sonunda, evrende bilinen tek bilinçli yaşam formunu yok edebilecek yegane güç olarak tanımlaması da tam yerine oturuyor.
NeksusYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 2024752 okunma
Her eski şey bir zamanlar yeniydi..
2026 10. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2026 22:44
“Bu kitabı, yapay zekâ devrimi hakkında daha doğru bir tarihsel perspektif sunabilmek için yazdım. Bu devrim emeklemeye yeni başladı ve önemli gelişmeleri yaşandıkları anda fark etmek çok zor.
Neksus
2025 30. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2025 00:09
Taş Devri'nden Yapay Zekaya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi. Bu kitabı, yapay zeka devrimi hakkında daha doğru bir tarihsel pers­pektif sunabilmek için yazdım. diyor, Yuval Noah HarariYuval Noah Harari .
Araştırma-İnceleme Tarih
2025 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2025 21:19
Yuval Noah Hariri 2024 yılında yayımlanan Nexus: Taş Devrinden Yapay Zekâya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi adlı eserinde taş devrinden modern yapay zekâ çağımıza kadar uzanan zaman diliminde bilgi
2024 19. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2024 21:09
Neksus, Y. N. Harari'nin son kitabı. Sapiens kitabıyla tanıdığımız tarihçi yazar son kitabıyla yapay zeka hakkında düşündüklerini aktarmış bizlere. Tarihsel olaylardan örnekler vererek AI ın
2025 32. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2025 10:37
Yapay zekanın gelecekte potansiyel tehlike arz edebilecek boyutlarına ufaktan değinen,bu tehlikelere şimdiden politik ve insanlık nezdinde stratejiler çizilmesinin önemli olduğunu,önlemin önemini vurgulayan bir kitap.Yazarın bir Homo Sapiens ya da Homo Deus kitaplarındaki aydınlanmayı yaşatmamıştır.Fazlaca bu kitaplar nazarında yüzeysel kalan bir havada.Bu iki kitaba göre sönük ve daha sıkıcı bulduğum bir eser oldu.Heybeye taşlar doldurtur ama;bi ametistle çakıl da aynı olmuyor yaniii misali..Sevemedim kara gözlüm hesabı,kıssadan hisse çok bizimla deyıl,üzdün beni Yuval abicim.
2025 24. kitabı
Okunma: 16 Mart 2025 14:59
Bu kitabın çıkış haberi bende büyük bir heyecan yaratmıştı. Harari’nin yine harikalar yarattığına şüphem yoktu ve nitekim yanılmadım. Beklentilerimi fazlasıyla karşılayan, hatta beni hayal bile
2025 44. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2025 21:37
"Marka, bir hikaye türüdür. Bir ürünü markalaştırmak, o ürünle ilgili, ürünün gerçek özellikleriyle pek de ilgisi olmayan ancak tüketicilerin ürünle bağdaştırdığı bir hikaye anlatmak

Yuval Noah HarariYazar · 10 kitap
Uluslararası çok satanlar listesine girmeyi başaran Profesör, Harari, Hayvanlardan Tanrılara adlı kolektif inceleme kitabının yazarıdır. 2002 yılında doktorasını Oxford'da tamamlayan tarihçinin uzmanlık alanı Dünya Tarihidir. 2013 yılında görev aldığı Kudüs Hebrew Üniversitesinde dünyanın bir çok yerinden gelen 80.000'den fazla öğrenciye ders vermiştir.