A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI

8.610 üzerinden
264 kişi
·528 syf.·
2025 18. kitabı
Geçen sene okumuştum bu kitabı. Açıkçası, Harari kendi şirketini açtıktan sonra, kitabı bilimsel bakıştan epey uzaklaştı ve insanların duymak istediği şeyleri anlatmakla yetindi. He bu neden ötürü, hem de yanlış çıkarımlarından ötürü kitabı pek sevmiştim diyemem, paylaştığım alıntılarda kitabımda altını çizdiğim yerlerden oluşuyor. Türkçe çevirileri de bana ait..
Alıntı
NexusYuval Noah Harari · Fern Press · 2024760 okunma
perspektif
2024 15. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2024 13:23
Güncel dönemde yatırımın en çok arttığı yapay zeka alanında faydamıza olan birçok şeyi kendimiz de görebiliyoruz. Ancak bu kitap yapay zekanın başka bir yönüne tarihsel açıklamalar ve yaşanan olaylar üzerinden değiniyor. Okurken keyif aldığım zaman zaman korktuğum ama içimde bazı Umutların da yeşerdiği bir kitaptı. Keyifli bir şekilde okumanız dileğiyle.
NexusYuval Noah Harari · Fern Press · 2024760 okunma
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Ulusların Düşüşü ve Nexus
2024 17. kitabı
Yuval Noah Harari'nin son kitabı Nexus'u okurken Daron Acemoğlu'nun Ulusların Düşüşü kitabını okuyormuş gibi hissediyorsunuz. Acemoğlu'nun sağlıklı bir devlet yapılanmasında temel taşın düzenleyici-dengeleyici kurumlar olduğunu söylerken Harari israrla self-correcting mechanism vurgusu yapıyor. ikisi de bol bol tarihsel örneklerle fikirlerini desteklemeye çalışıyor. Nexus'u içine AI eklenmiş Ulusların Düşüşü olarak okuyabilirsiniz. Kitapta AI için Artifical Intelligence olarak almıyor, yerine Alien Intelligence olarak okuyor. Tamamen insandışı. Yapay kelimesinde insan tarafından meydana getirilen ve insani özellikler barındıran kavramları taşıyan bir anlam var. Karşı karşıya olduğumuz AI teknolojisinde insani bir yan yok. Duygudurum ya da bilinçten söz edilemiyorsa insani olamaz diyor Harari. Alien göndermesini, kitabın en sonunda, evrende bilinen tek bilinçli yaşam formunu yok edebilecek yegane güç olarak tanımlaması da tam yerine oturuyor.
Neksus
2025 30. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2025 00:09
Taş Devri'nden Yapay Zekaya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi. Bu kitabı, yapay zeka devrimi hakkında daha doğru bir tarihsel pers­pektif sunabilmek için yazdım. diyor, Yuval Noah Harari . Bu kitabı yazdım çünkü bugün yapacağımız bilinçli seçimler sayesinde, ileride karşılaşma ihtimalimiz olan felaketleri önleyebileceğimizi biliyorum. Geleceği değiştiremeyeceksek zamanımızı neden onu tartışmakla harcayalım ki? Kitap vardır, ancak tadına bakılmak içindir; kitap vardır yutulmak, kitap da vardır çiğnenmek özümlenmek içindir; başka deyimle, kimi kitapların insan ancak birkaç bölümüne göz atmalı, kimisini baştan sona şöyle bir okuyup geçmeli, pek azını da her ayrıntı üzerinde titizlikle durarak adamakıllı okumalı.” Francis Bacon / Denemeler Yuval Noah Harari'nin bu kitabı tam bu tanıma uymakta. Bugüne kadar  sindire,sindire okuduğum nadir kitaplardan biri. Prof.Dr.Yuval Noah Harari'nin okumuş olduğum 4.kitabı, bu kitabında da Harari Geçmişten geleceğe ışık tutuyor, bilimde ve teknikteki gelişmeler, yapay zekanın hayatımızdaki yeri, bugünü ve gelecekte ne gibi olumlu ve olumsuz etkileri olabiliceğine dair öngörüleri yer alarak kitap ilerliyor. Neksus, insanlık tarihinin bu dönüm noktasında bilginin yönetimi ve veri kontrol mekanizmalarının önemini yeniden hatırlatıyor. Kitap insan topluluklarının geçmiş teki ve gelecekteki gelişimini inceleyen bir tarih araştırması, bilginin tanımı ve tarihteki rolü üzerine odaklanıyor. Yuval Noah Harari'nin Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabı tarihteki asıl kahramanın Homo sapiens'ten ziyade daima bilgi oldugunu ve bilim insanlarının yalnızca tarihi değil biyoloji, siyaset ve ekonomiyi de bilgi akışları sayesinde daha iyi anlayabildiginden söz ediyordu. Homo Deus, dikkatli olmadığımız takdirde, karşılaştığımız bilgi selinin içinde, tıpkı taşkın bir nehrin ortasında kalmış toprak yığını
Araştırma-İnceleme Tarih
NeksusYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 2024760 okunma
Her eski şey bir zamanlar yeniydi..
2026 10. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2026 22:44
“Bu kitabı, yapay zekâ devrimi hakkında daha doğru bir tarihsel perspektif sunabilmek için yazdım. Bu devrim emeklemeye yeni başladı ve önemli gelişmeleri yaşandıkları anda fark etmek çok zor. AlphaGo'nun zaferi veya Facebook'un Rohingya karşıtı seferberliğe katkısı gibi 2010'lardaki olayların asıl anlamını kavrayabilmek bugün bile oldukça güç. 2020'lerin başındaki gelişmeleri anlamaksa daha da zor. Yine de ufkumuzu genişletip bilgi ağlarının binlerce yıl içinde nasıl geliştiğine bakarak bugün yaşananlar hakkında fikir edinmenin mümkün olduğuna inanıyorum.” s.389 diyor Yuval Noah Harari . Çok uzun bir makale ya da bir tez okur gibi okudum kitabı. Zira okuması hiç kolay değil, öncelikle bunu belirtmek isterim. Tamamen bilgi içeren, asiklopedivari kocaman ve küçük puntolu, kronoloji, tarih, evrim ve yapay zekayı anlatan bir kitap kendisi. Yazarın Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens ve Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitaplarını okumuştum, uzun zaman oluyor. Tekrar okumayı da düşünüyorum aslında. Olaylara farklı pencerelerden bakmak adına ufuk açıcı kitaplar. İncelemeyi de yazarın aşağıdaki son sözleri ile bitiriyorum efenim, keyifli okumalar ;) “Bildiğimiz kadarıyla bugüne dek yeryüzünde maymunlar, fareler ve Dünya gezegenindeki diğer hayvanlar dışında bilinçli bir varlık yoktu. Şimdi bilinçsiz ama çok güçlü bir yabancı zekâ yarattık. Eğer doğru bir şekilde kullanamazsak, yapay zekâ yalnızca Dünya'daki insan egemenliğini yıkmakla kalmayıp, bilincin ışığını da söndürerek evreni zifiri karanlık bir diyara dönüştürebilir. Buna engel olmak bizim sorumluluğumuzdur…Daha akıllı ağlar oluşturmak için hem naif hem de popülist görüşleri bir kenara bırakmalı, mutlak doğruyu amaçlayan fantezilerimizden vazgeçmeli ve kendimizi sağlam telafi mekanizmaları olan kurumlar yaratmanın zor ve oldukça sıkıcı rutinine adamalıyız. Bu kitabın en