| "Kardeşiz demek yetmez bazen. Habil misin Kabil mi? Bunu ayırt etmek gerek.. " Bu kitabı okuduktan sonra biz kardeşiz diyen herkese bu soruyu sorasım geliyor.
| Steınbeck, "Bugüne kadar yazdığım tüm kitaplar, bu kitap için bir hazırlık niteliğindeydi" sözünün hakkını verecek bir eser çıkartmış ortaya. Bize de okumak düşüyor..
| Toplumu birçok yönüyle ele alan Steinbeck, insanların sıkıntılı ve yoksul taraflarını işleyip, daha çok tarım işçilerinin zorlu yaşam şartlarını ön plana alarak eserlerini ortaya çıkarıyor.
| Hamilton ve Trask ailesinin yollarını Amerika'da çıkan iç savaştan 1.Dünya savaşının sonlarına doğru kesiştirirken, yazar iyiliğin ve kötülüğün Adem ile Havva'dan bu yana süregelen tarihini de felsefi ve mitolojik bir biçimde bize anlatmaya başlıyor.
| 4 oğlu ve 4 kızı olan Hamilton'un yetiştirdiği tüm çocuklar bir şekilde hayata tutunmayı azimli bir baba sayesinde başarmışlardır. Dindar bir anne ise ailenin manevi anlamda ayakta kalabilmesine katkıda bulunmuştu bence.
| Trask ailesinde durum böyle değildir. Baskıcı bir baba ile büyüyen Adam ve Charles kardeşler babayı Tanrı olarak gördükleri için ona itaat ederler, Charles sırf kıskançlığından kardeşini öldüresiye döver. kötü olmamak için her gece Tanrıya dua etse de buna hükmedemez. Adam, azimli ve dayanıklı olduğu gerekçesiyle babası tarafından zorla askere gönderilir. Bu vesileyle bir süre sonra yolu Hamiltonlar'la kesişecektir.
| Ayriyeten Trask kardeşlerin kapısında Cathy adında bir kızın belirmesiyle, bu iki kardeşin hayatı kökten değişecektir..
| Cathy kötülüğün vücut bulmuş halidir. Kötülük onun yaradılışından gelir. Kötülüğe hükmedebilirsin (Timşel) sözü bile faydasızdır onun için..
| İyiliğin bir tercih mi yoksa doğuştan mı olduğu, ilk insanlıktan bu yana aktarılan bu duyguların hem Adam'ın kardeşinde, hem de onun oğullarında görebileceğimiz üzere çözülemez bir düğüm ile günümüze kadar geldiğini göreceğiz.
| İyi kitaplar zor bulunur, bulduğunuzda da hiç bitmesin istersiniz ve yıllar sonra tekrar okumanız gerekir, işte bu da öyle kitaplardan biriydi benim için, kesinlikle tavsiyedir.