Başarıyı elde edebilmek kolay değildi büyükbabalarımızın yaşadığı veyahut doğduğu yıllarda. Kazanmak, belirli bir noktaya ulaşmak azim ve kararlı olan her gencin harcıdır, herkesin değil. Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarının her döneminde birçok dile çevirilmiş eserlerini okuduğumuz büyük yazarların, emekdarların, çilekeş sanatçıların, ızdıraplı günler geçiren kalemdaşların emeğine saygı duymak biz okuyucuların hakkıdır.
Hepimizin kitaplığında mutlaka bir Yaşar Kemal, Yahya Kemal, Namık Kemal vs ile usta yazarların eserleri mevcuttur. Ustalığa ulaşmak kolay olmamıştır. Zilli Kurt kitabında Yaşar Kemal'in çocukluğundan yetişkinliğine dek olan sürecindeki biyografisi anlatılmaktadır. Okurken yaşadığımız hayatın onunkinin yanında bir hiç kalıyor. Zorluğun karşısında dimdik ayakta kalan, eserlerini tarihe geçirmek için Hz. Ali'nin dediği gibi 'bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' diye okuma yazma sökene dek mektebe gitmesi o yaşta olan bir çocuk için takdir edilir bir durum.
Gözü önünde babasının ölümü kabusu olurken, kan davasının kurbanı olacağından hep korkuyla yaşadı... Her eserinde acısı olduğunu bilmiyordum ta ki bu satırları okuyana dek. En çok arzu ettiği ve onun için ev hapsini yaşayarak inzivaye çekilip en kısa sürede yazılan İnce Memed eserinin hayat hikayesi ise bir başka azimdi. Bu eseri okurken hep düşündüm, nasıl yazıldı, diye. Hazin öyküsünü okurken Zilli Kurt'ta, duygulanmamak elde değildi.
Inan Çetin'in kaleminden Yaşar Kemal ile yaşamak bir başka güzellikti.