Zilli Kurt

İnan Çetin
Tahmini Okuma Süresi:
2 sa. 40 dk.
Sayfa Sayısı:
94
Basım Tarihi:
Ekim 2024
Yayınevi:
Ender Şeyler Yayıncılık
ISBN:
9786256091443
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Puan vermedi·94 syf.··
2025 1. kitabı
Başarıyı elde edebilmek  kolay değildi büyükbabalarımızın yaşadığı veyahut doğduğu yıllarda. Kazanmak, belirli bir noktaya ulaşmak azim ve kararlı olan her gencin harcıdır, herkesin değil. Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarının her döneminde birçok dile çevirilmiş eserlerini okuduğumuz büyük yazarların,  emekdarların,  çilekeş sanatçıların, ızdıraplı günler geçiren kalemdaşların emeğine saygı duymak biz okuyucuların hakkıdır. Hepimizin kitaplığında mutlaka bir Yaşar Kemal, Yahya Kemal, Namık Kemal vs ile usta yazarların eserleri mevcuttur. Ustalığa ulaşmak  kolay olmamıştır. Zilli Kurt kitabında Yaşar Kemal'in çocukluğundan yetişkinliğine dek olan sürecindeki biyografisi anlatılmaktadır. Okurken yaşadığımız hayatın onunkinin yanında bir hiç kalıyor. Zorluğun karşısında dimdik ayakta kalan, eserlerini tarihe geçirmek için Hz. Ali'nin dediği gibi 'bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' diye okuma yazma sökene dek mektebe gitmesi o yaşta olan bir çocuk için takdir edilir bir durum. Gözü önünde babasının ölümü kabusu olurken, kan davasının kurbanı olacağından hep korkuyla yaşadı... Her eserinde acısı olduğunu bilmiyordum ta ki bu satırları okuyana dek. En çok arzu ettiği ve onun için ev hapsini yaşayarak inzivaye çekilip en kısa sürede yazılan İnce Memed eserinin hayat hikayesi ise bir başka azimdi. Bu eseri okurken hep düşündüm, nasıl yazıldı, diye. Hazin öyküsünü okurken Zilli Kurt'ta,  duygulanmamak elde değildi. Inan Çetin'in kaleminden Yaşar Kemal ile yaşamak bir başka güzellikti.
Zilli Kurtİnan Çetin · Ender Şeyler Yayıncılık · 20243 okunma
10/10
·94 syf.··
Beğendi
·
2024 304. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 26 Kasım 2024 00:00
"ZİLLİ KURT" "Kemal'in bel bağladığı her şey, yerinden sökülüp alınmıştı. Babası, evlatlığı Yusuf tarafından öldürülmüş, ailesi köyün en zenginiyken dört yılda en yoksulu olmuştu. Şimdi bahçeye düşen bir taşa bakıp kederlenebilirdi Kemal. Gökte salınan kehribar rengi bir kartala ya da ne bileyim herhangi bir şeye bakıp umutsuzluğu büyütenilirdi. Ama hayır, Kemal de ani ve yoğun bir ıstırapla yaşadığı bu yoksullukla da yaşayabilirdi. Umutlu olmak gerekirdi her daim. Öyle öğrenmiş, öyle beklemişti yaşamı." Yaşar Kemal'i okumak ne kadar güzelse hayatını anlatan kitaplarını okumak da o kadar ayrı keyif veriyor okuyucuya. "Zilli Kurt" Yaşar Kemal'in kendi hayatını anlatmak isteyip ömrü yetmediği için yazamadığı eseridir. Kimbilir yazar bundan dolayı bu ismi verdi esere. Kemal'in kalbinin sıkıştığı duvarlar, aşmakta zorlandığı engeller, verdiği mücadeleler ve tüm bunlara rağmen ideallerinin, hayallerinin peşini bırakmayan koca yürekli çocuk olan Yaşar Kemal. Üç dört yaşlarındayken babasının kurbanı kestiği bir bayram günü, elinden sıçrayan ve gözlerinden birine saplanan bıçakla bir gözü görme yetisini kaybetmiştir. Kemal'in bitmek bilmeyen sonsuz yazma, okuma, ağıt yakma aşkı umut ışılıyor etrafına. Tek isteği tanınmış bir ozan olmakmış Kemal'in. Acılarını, hüznünü, hayat mücadelesini yazıyor, söylüyor, âşıklarla atışırmış. Kendisini Zilli Kurt'un hikâyesi ile ifade ediyor. Bir kurt bir koyun sürüsüne dalar. Koyun sürüsüne dalan kurt bir tek koyunu yaralamakla, paralamakla yetinmez, bütün sürüyü parçalar. Kurt dalmış sürüden artık hayır yoktur. Ve koyundan başka geçimi olmayan halk, çöker biter, açlıkla karşı karşıya kalır. Bu durumda köylü kurttan öcünü almak ister. Ne yapar köylüler bu zamanlarda? Atlanırlar, köpeklerini, iplerini alırlar. Kurt avına çıkarlar. Kurtları
Edebiyat
Zilli Kurtİnan Çetin · Ender Şeyler Yayıncılık · 20243 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

İnan ÇetinYazar · 11 kitap
İnan Çetin, Tunceli'nin küçük bir dağ köyünde dünyaya geldi. İçinden yetiştiği kültürün izlerini özellikle Kureyş'in Kurtları adlı öykü kitabında ve Vadi adlı romanında yansıttı. İlk ve ortaokulu Tunceli'de, liseyi İstanbul'da okudu. AÜ İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi okurken kütüphanecilik, kitapçılık, yayıncılık işleriyle uğraşmaya başladı. Tarih, felsefe, teoloji, sanat tarihi ve resim alanlarında özel dersler aldı. Arkadaşlarıyla birlikte Beyoğlu'nda Bilimsel Eserler Kütüphanesi'ni kurdu. Bu girişimi uzun ömürlü olmadı ama 1990'da öykü yazmakla başladığı yazarlığının serüveni burada ilerledi. İlk kitabında yer alan öykülerin bazıları burada doğmuştu. 1995 ve sonrasında Adam Öykü dergisinde yayımlanan öyküleriyle edebiyat çevrelerinin dikkati çekti. Daha kitapları yayımlanmamışken öyküleri üstüne eleştiri yazıları yayımlanan yazarın ilk kitabı Bin Yapraklı Lotus 2003'te basıldı. Öykü, roman, çocuk kitabı, seçki, çocuk kitabı, kurmaca-biyografi, deneme alanlarında ürün veren İnan Çetin, çeşitli dergilerde inceleme ve eleştiri yazıları da yazıyor. Bir dönem Sarnıç Öykü dergisinin yayın yönetmenliğini yapan yazar, Kureyş'in Kurtları adlı kitabıyla Yunus Nadi Ödülü, Vadi adlı romanıyla Notre-Dame de Sion Edebiyat ödülünü kazanmıştır.