2025 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2025 20:02
Merhaba ; Eser, bankada çalışan genç bir çocuğun işsiz kalması ve eski okuldan arkadaşı Hamdi'nin onu işe almasıyla başlıyor. Çalışma arkadaşı olan Raif efendi ile aynı odayı paylaşan iş arkadaşını kısa bir süre zarfı içerisinde herkesten sakladığı hikayesini öğrenecek tek kişi olacaktir. Raif efendi iş yerinde Almanca tercümanlık yapan bir çalışandır ama iş arkadaşları tarafından pek sevilmeyen , hoş görülmeyen muhatap dahi alınmayan biridir. Kendi patronunun iğneleyici üslupuna maruz kalmasına rağmen sessiz profiliyle tepki vermeyecek kadar çok sakin bir adamdır Raif Bey. Buna şaşıran yeni iş arkadaşı bu sessiz kişiliğin seyrine dalıp büyük bir merak duyar Raif Efendiye. Raif efendinin sürekli hastalanması ve çoğu zaman işe gelemeyişi nedeniyle sürekli hedef alınır. Bu günlerden birinde işi yetistirmek adına evine giden iş arkadaşiyla zamanla ahbap olurlar. Hastalığı nükseden Raif Efendi işten ayrılır ve iş arkadaşından dolaptaki eşyalarının getirmesini ister. Bu eşyalar içinde bulunan siyah kaplı defterle bütün gizem açığa çıkar. Kendisiyle beraber sırrıni götürmek isteyen Raif Efendi bu siyah kaplı defteri kendisinden sobaya atıp yok etmesini ister. Büyük bir istekle onu okumak ve öğrenmek isteyen iş arkadaşınin isteğini kırmayıp kendisine okuması için verir. Şöyle ki; Raif Efendi genç yaşlarda babası tarafından Almanya'ya sabun işini öğrenmek için gönderilir. Bir gün bir sanat galerisinde gezinirken "Kürk Mantolu Madonna" tablosunu görür ve kendisi üzerinde büyük bir etki bırakır. Üzerine büyük bir etki bırakan bu tablonun ressamı Maria Puder ile karşılasir. Bu karşılaşma sonrası iki zıt kutbun birleşmesiyle Raif Efendinin hayatı büyük ölçüde bir değişime uğrar. Çünkü Raif Efendi kendi içine kapanık, melonkolik, sessiz ve sakin bir kişiliğe sahipken Maria Puder, özgürlüğüne düşkün, sanata aşık, hayattan zevk alan bir yapıya sahiptir. Onun bu özgür ve çılgın ruhu, Raif'in yeniden doğmasına olanak verecektir. Ancak bu iki dünya'nin birlikteliği pek uzun sürmeyecektir. Kısa bir süre sonra Raif Efendi'ye gelen telgrafla babasınin ölüm haberi gelir. Ve Havran'a geri döner. Kendiside hasta olan Maria Puder kendisinden önce annesinin yanına Prag'a döner. Mektup aracılığıyla birbirleriyle haberleşen bu iki aşık bir gün Raif'in mektubuna karşılık gelmemesiyle kesilir. Böylece Raif Efendi, Maria'nın kendisine olan aşkınin öldüğüne inandırır kendini. "İnsanlara kızmama imkân yoktu. Çünkü insanların en kıymetlisi, en iyisi, en sevgilisi bana en büyük kötülüğü etmişti; diğerlerinden başka bir şey beklenebilir miydi?" Bu önyargılı eğilim, geleceğini zamana çaldırtır. Böylece yaşayacağı bütün mutlulukları öylesine bir yaşama hapseder. Bu yanılgı, sevmediği bir evlilik, hayatına öylesine bir yaşama dönüştürür. Bir gün asıl gerçekle karşılaşır. Maria Puder arkasında bıraktığı bebeğiyle çoktan hayata veda etmiştir. Bunu öğrenen Raif Efendi yıllarca kafasında kurguladığı bütün her şeyin birer kuruntu yığını olduğunu o an anlar. Kim bilir peşinden gitseydi belkide kaybettiği yıllarini başka birinde bulacaktı. Sabahattin Ali bu, tavsiye etmeme bile gerek yok. Kısacik ömrüne rağmen sığdırdığı bu müthiş kitaplar için kendisine teşekkür ediyorum. İyi okumalar.
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376,2bin okunma