Amok Koşucusu
2025 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2025 11:27
Kitaplığımda uzun bir süredir duran ve artık okunması gerektiğine inandığım bir kitaptı. Amok Koşucusu ne demek? Amok bir hastalıktır.Amok hastalığı, kişinin ani bir şekilde şiddetli bir tür bilinç kaybı yaşayarak cinnet geçime durumuna geldiği psikiyatrik bir hastalıktır. Uzak Doğu'da cinnet haline gelen insanlara "Amok Koşucusu" diyorlarmış.Bu kitapta da bir olaya aşırı saplantı duyan doktorun bir Amok Koşucusu haline gelmesi anlatılıyor. Doktora yardım istemek için gelen kadın; soylu, kibirli , soğuk mizaçlı bir kadındır. Yardım isteme sebebi kocasına yakalanmamaktır. Başkası ile birlikteliğinden olan bir hamilelik sürecine girmiştir. Bu hamileliğin kimse tarafından bilinmemesini ve kürtaj olması gerektiğini doktora anlatır. Ama doktorun kadından beklediği yalvarır biçimde ondan yardım istemesidir. Ama kadın kibirinden hiç ödün vermez.Çok büyük bir para teklif etmesine rağmen doktor yardım etmek istemez. Sonra kadına yardım etmediği için pişmanlık duyar ve kadını aramaya koyulur. Aynı amok koşucusu gibi davranmaya başlar. Kadın artık yardımını istemese de peşinden delice gitmeye kararlıdır. Doktor gittikçe kadın kaçar ama kocasının gelmesine az bir gün kaldığının farkında olan kadın sırf kibirinden doktordan yardım istemez ve pis, kokuşmuş bir yerde kürtaj yaptırır. Tabii orada enfeksiyon kapar ve doktordan yardım bekler ama her şey için geçtir. Çünkü çok kan kaybetmiştir. Bu sırrı saklamak için doktordan medet umar ve doktor da kadına aşık olduğundan bu sırrı mesleğini kaybetmeye bile razı olacak bir şekilde saklar. Öldükten sonra kadının kocası gelmiş ve ölümünü mantıklı bir çerçeveye oturtamadığı için otopsi yapmak üzere başka bir yere götürürken doktor yine bir Amok Koşucusu edasıyla tabutun da peşinden gider. Bu cinnet hali hem tabutu hem de kendinin denizi boylamasıyla sona erer. Kitap bir Zweig kitabı olduğundan yine hızlıca akıp gitti. Okumayı bırakmak güç oluyor çünkü o akıştan kopamıyorsunuz ve kitabı bitirmek istiyorsunuz. Betimlemeler, olayların akışı çok iyiydi. Doktorun kendini ifade edemeyişlerini, kekelemelerini çok iyi işlemiş. Sanki karşımda konuşuyor gibiydi. Tavsiye edilir.
Amok KoşucusuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021134,7bin okunma