·608 syf.····Okunma: 08 Ocak 2025 15:04 Kitapta sağ kısım da sol kısım da çok kötü olarak anlatılmış. Sol kısım kapalıları aşağılıyor. Sağ kısım da açıkları. İkisi de birbirinin kıyafetlerini hor görüyor. Tabi ki bunların hepsi kadınlar üzerinden oluyor. Ama kitapta sağ kısmın yaptığı meşrulaştırılmış. Aynı şeyi yapmalarına rağmen onlar haklıymış gibi bir algı yapılmış.
Bulunduğu topluma göre incelersek 70 lerde günümüzdekinden daha çok siyasi kutuplaşma vardı. Üniversitelerde çok fazla siyasi eylem yapılıyordu. Kutuplaşmanın bu kadar fazla olduğu bir toplumda tabiki aşırı kutuplaştırıcı bir kitap yazılmış. Ve sol kısmın kendilerini hor görmesinden kaynaklı onlara karşı bir öfke oluşmuş. Ve bu kitaba çok net yansımış. Bu yüzden günümüzde yazılsaydı daha sert eleştirirdim.
Tabiki ne olursa olsun açık kadınları bu kadar aşağılamamalı. Zaten İslamda da aşağılanması doğru değil. Adı üstüne hoşgörü dini. Açık kadınlara resmen f*hişe muamelesi yapılmış. Mesela 'kendilerini vitrindeki satılık eşyalar gibi cümle aleme teşhir eden' gibi çok aşağılayıcı kelimeler kullanılıyor. Kadınları aşırı objeleştiriyor. Ayrıca ilk başlarda Zeyneb diye bir karaktere tecavüz ediliyor. Bunun üzerine kitapta 'en kıymetli, en mukaddes mefhumu olan namusunu kaybetti' deniliyor. Namusunu kaybeden Zeyneb değil, tecavüz eden kişi. Gerçekten aşırı çirkin ifadeler var. Bu tarz ifadelerin aynısı kapalılara yapılsa yine aynı tepkiyi verirdim. Artık toplumun bu kadar saçma kutuplaşmalardan kurtulması gerek.
Ama yine de o zamanki başörtülerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekmesini sevdim. Bunu anlatan (benim bildiğim kadarıyla) çok fazla roman yok. O yüzden puanı çok düşürmedim. Eğer bu konulardan bahsetmiş olmasaydı bir yıldız falan verirdim.