75 sayfalık bir kitap fakat felsefik olduğu için yavaş ilerliyor.Her kelimesini sindirerek okumak gerekiyor.
Kitap iki bölümden oluşuyor. Seneca 1.bölümü kardeşi Gallio'ya ithaf etmiş ve bu bölümde erdem ve hazzı kıyaslayıp erdemin hazdan üstün olduğunu söylüyor. Ne yaşanırsa yaşansın insanın mutlu olabileceğinden, hayattaki mutluluğumuzu kendi dışımızdaki olay, kişi ve başka şeylerde aramamamız gerektiğinden bahsediyor.
Kalabalığa uymak yapılacak en kötü seçimdir zira kalabalık insani durumlar çoğunluğun iyi şeyleri seçeceği kadar iyi işlemiyor.
*Kısa Bir Yaşam Üzerine*
Kitabın ikinci bölümünde yazar, insanların geçmişe ve geleceğe takılıp şimdiki zamanını unuttuklarından bahsediyor.Bir de, sürekli başkalarına fikrini alıp oturmasından kalkmasına, kahvaltı saatlerinden yemek saatlerine kadar başkasından fikir alan insanların zamanın değerini bilmediğini söylüyor.
İnsanların sürekli gelecekte şunları yapacağım, gelecekte bunları yapacağım diye planlar yapıp, gelecekle ilgili hiçbir fikirleri olmadığından, hangi yaşa kadar yaşadıklarını bilmediğinden bahsediyor. Örneğin sürekli 60 yaşında inzivaya çekilip dinleneceğim diye plan yaparız.Fakat nereden bileceğiz ki gelecekte yaşayacağımızı?
Yazar bu gibi şeylerin bizim yaşamın kısa olmasından şikayet etmemize sebep olduğunu söylüyor. Önerdiği şey ise anlamlı dolu dolu ve planlı yaşamak.
Bir de zamanın gerçekten çok kıymetli olduğunun farkına varmamız gerekiyor. Ve birçok şeyle değil de birkaç şeye odaklanıp onları çok iyi yapmaya çalışmak, sevdiğimiz işlerde uğraşmak, kendimizi geliştirmek. Yazar bunları yaparak yaşamın kısa olmadığının farkına varacağımızı söylüyor. Yaşamı kısa bulanların hiçbir şeyin farkında olmayan kendi hayatını yönlendireneyen insanlar olduğunu söylüyor.
Kitabı beğendim ve tavsiye ederim. Kitabın belli birikimle yazıldığı belliydi ve altının çizilmesi gereken birçok satır vardı.
🄰🄻🄸🄽🅃🄸🄻🄰🅁
ʀᴜʜ ɪçɪɴ ɴᴇʏɪɴ ɪʏɪ ᴏʟᴅᴜĞᴜɴᴜ ʀᴜʜᴜɴ ᴋᴇɴᴅɪꜱɪ ʙᴜʟꜱᴜɴ.
ɪ̇ɴꜱᴀɴᴅᴀ ʙɪʟɢɪ ᴏʟᴍᴀᴅᴀɴ ɢüᴠᴇɴ, ꜱᴀʀꜱıʟᴍᴀᴢʟıᴋ ᴏʟᴍᴀᴅᴀɴ ʙɪʟɢɪ ᴏʟᴍᴀᴢ.
ᴅɪᴋ ᴘᴀᴛɪᴋᴀᴅᴀ ɪʟᴇʀʟᴇʏᴇɴʟᴇʀɪɴ ᴢɪʀᴠᴇʏᴇ ᴠᴀʀᴀᴍᴀᴍᴀꜱıɴᴅᴀ şᴀşıʟᴀᴄᴀᴋ ɴᴇ ᴠᴀʀ ?
Tunalı
1000k