·430 syf.····Okunma: 09 Ocak 2025 15:57 IRVIN D. YALOM - NIETZSCHE AĞLADIĞINDA
Kitap 1882 yılı Viyana'sında geçer. Lou Salomé, erkeklerin başını döndüren bir kadın. Özgür ve çekici. Bir gün dönemin ünlü doktorlarından biri olan Josef Breur'a gelir. Nietzsche' den habersiz yapar bunu. Alman felsefesinin geleceği sallantıda ona yardım edin der. Salomé her erkeği etkisi altına aldığı gibi Breur da onun cazibesine kapılıp kabul eder.
Nietzsche ise hastadır. Şiddetli migren ağrıları çeker. Lou Salomé tarafından ihanete uğramıştır. Ümitsizlik, yalnızlık, ölüm,hakikat, aşk acısı hastalığını daha çok tetikler. Ama o hastalığını nimetten sayar. "Beni öldürmeyen şey, beni güçlendirir." der.
Kitap yarı kurgu yarı gerçek niteliği taşır. Üstünde düşünülmesi gereken, öyle dümdüz okunabilecek bir eser değil bence. Bazı yerleri bir kaç kez üstünden geçtim. Doktor Breur ve Nietzsche buluşması bir kurgu. Ama aralarındaki konuşmalar, tedavi süreci hiç öyle hissettirmiyor. Zordur Nietzsche ile konuşmak ama Breur bunun üstesinden çok iyi gelmiş. Kitabı çok beğendim. Gerçekten benim için çok güzel bir yolculuktu.