·328 syf.····Okunma: 10 Ocak 2025 00:00 Dünyada bir iklim felaketi yaşanıyor, her yerde ayrı bir kriz var. Mesela Roma şehri sular altında kalmış. Yöneticiler ve bilimadamları dünya gezegeninden umudu kesmiş. Mars denenmiş, başarılmamış. Jüpiter yaşama en uygun gezegen olarak görülüyor. Önce dünyanın dört bir yanından 24 genç belirliyorlar. Genç olmaları lazımmış, bakterilere karşı vücutları dayanabilsin diye. Bu 24 kişi eğitim kampına katılıyor, son olarak da içlerinden Jüpiter'e gidecek 6 kişi seçilecek.
Leo, Roma'dan seçilen aday. Ailesi selde ölmüş. Seçildiği için gurur duyuyor.
Naomi Los Angeles'dan seçilen aday. Kendisinin seçilmesinden, ailesini terk etmek zorunda bırakılmasından memnun değil. Ayrıca bunu bir ölüm görevi olarak görüyor. Bu yüzden içeriden bunu sabote etmeye karar veriyor. Sonrasında da Leo ile birlikte gerçekte neler döndüğünü sorguladıkları bir eğitim sürecine giriyorlar.
Öncelikle bence bu ikileme 13-17 yaş aralığına uygun. Puanımı da tamamen bu yaş aralığında bir genç okusa nasıl bulurdu diye düşünerek verdim. Gidip okuyun tavsiyesinde bulunmam.
Distopik dünyanın anlatımı okuyucuyu hikâyeye dahil etmekten çok nasihat amaçlayan bir tınıya sahipti. Çevre kirliliği, karbon emisyonu vs ile ilgili iklim aktivistleri tarafından genç kurgu yazılmış gibi. Bunda elbette bir sorun yok. Sadece, "insanlar çok kötü canlılar, dünyayı yok ettiler. Şimdi de gidip diğer gezegenleri yok edecekler, belki de uzaylılar bizden korkmalı" tavrını ben çok egoistik buluyorum.
Ana karakter Naomi gibi İran asıllı amerikalı olan yazarımız kitabın başından beri orduda görev yapmış isr@illi karaktere okuyucunun sempati duyması için çabaladı. Yok ülkesi denizin altında kalmış, başka yerde yaşamayı hayal bile edemezmiş, ülkesiz kalmak nasıl bir his, imkânı olsa doğup büyüdüğü sokaktan hiç ayrılmazmış vs. vs.
Zaten dünya üzerinden 24 özel genç seçiliyor ve ne tesadüf bunlar da hep Hollywood'un favori numunelik ülkeleri. Bu sebepleri üst üste koyunca tam bir misyon kitabı diyorum.