Puan vermedi·432 syf.····Okunma: 10 Ocak 2025 21:32 Carl Sagan, kitabında "bilimsel bilgiyi "geniş bir okuyucu kitlesine sunmayı amaçlayan bir baş yapıt yaratmış.
Kitabı İngilizce aslından .Epug olarak okudum. Linki de aşağı bırakıyorum :)
Gelelim Kitaba;
Kitap, evrenin doğasını, insanların evrendeki yerini ve bilimsel keşiflerin tarihini gayet açık bir dille anlatıyor. Yazar, yıldızların oluşumundan, gezegenlerin dinamiklerine, yaşamın evrimine ve insanlığın geleceğine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Kitap ayrıca bilimin felsefi ve kültürel etkilerine değinmiş ve bilginin insanlık üzerindeki dönüştürücü gücünü çok iyi anlatıyor.
Yazar kitabında, bilim tarihindeki önemli şahsiyetlere mesela, Kopernik, Newton gibi bilim adamlarına yer verirken, bilimin dinle olan etkileşimini de analiz ediyor.
Yazarı kitabında şunu çok iyi yapmış, bilgiyi sadece bir veri olarak sunmamış bize, merak ve hayranlık duygusu ile öne çıkarmış.
Şunu hissettim , yazarın derin ve berrak anlatımı ile evrenin büyüklüğü karşısında etkilendim, düşündüm ve sorguladım.
Kitabın en güçlü yönü, karmaşık bilimsel konuları anlaşılır bir şekilde açıklayabilmesi ve okuyucuda derin bir keşif arzusu uyandırmasıdır
AMA :)
*Benim takıldığım bir kaç konu var*
1- Mesela, yıldızların doğumu, yaşamı ve ölümü. Temel fizik yasalarına göre; Yazar; bir yıldızın çekirdeklerinde hidrojenin helyuma dönüşmesiyle başlayan nükleer füzyon süreçlerini, karmaşık matematiksel denklemlerden ve fiziksel detaylardan arındırarak anlatmış
demiş ki
“Bizler, yıldızların maddesinden yapılmışız.” :)))))) bana çok basit geldi
bu karmaşık ve hayranlıkla ilgilendiğim Nükleer füzyon bu kadar basit anlatılınca bir canım sıkılmadı değil :)
2- Diğer bir konu ise kitap 1980 Yılında yayınlanmış. Dolayısıyla evrenin genişlemesi ve bu genişlemeyi sağlayan ve hatta evrenin %68'i oluşturduğu iddia edilen karanlık enerji ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Kitap Uzay ve fizik alanındaki baş döndürücü gelişmelerin gerisinde kalmıştır.
Sonuç olarak, her şeye rağmen kitap bence kesinlikle bir baş yapıttır.
Kitapta bahsedilen bazı konuları daha iyi analiz etmek ve kavramak için
Newton'un hareket yasası, Enerji ve termodinamik, Elektromanyetik Spektrum ve Işık, Nükleer Füzyon, Evrenin Genişlemesi, Relativite Teorisi... aklıma gelenler şimdilik bunlar .
bunlar hakkında hafif bilgi sahibi olmak, kitaptan daha fazla haz alınmasını sağlayacaktır.