Sizlerle yaklaşık beş sene evvel okuduğum #antikmısır serisinin ilk kitabı #batıdangeleniblis eserini paylaşacağım.
Her kitaba konu, her yazara ilham olan bir çağ Antik Mısır dönemi. Bir tarih öğretmeni olan yazar #pauldoherty yaptıgı derin araştırmalar neticesinde hiyerogliflerde adı geçen Mahu karakterini romanlaştırmış. Aslında sıradan askerlikten vezirliğe yükselen Mahu'nun gözünden Akhenaten dönemi ve antik mısır krallığını okuyoruz. Dilerseniz kurguya geçeyim.
Hanedan içerisindeki çarpık evlilikler yüzünden sakat olan ve annesi tarafından gözlerden uzakta tutulan Akheneton'un tahta geçme vakti gelmiştir. Ve ölümüne kadar onu koruyacak sadık bir arkadaşa daha doğrusu korumaya ihtiyacı vardır. Mısırın güneyinden geldiği için güneyin maymunu diye anılan Mahu yeni kralla birlikte sarayda görevine başlar. Mahu maymun o dönemde çok sevilen ve akıllıyla ön plana çıkan bir hayvan olduğu için bu alakalı almıştır. Annesi küçük yaşta öldüğü için aksi halasının yanında asker olan babasından uzakta büyümüş, onu ancak öldükten sonra görebilmiştir. Krallığa gelip yüksek mevkiye geçince kraliyet ailesinin dışında Kap'ın Çocukları yani kraliyet ailesinin yanında yer alan askeri, tıbbi ve ruhban (dini) sınıf ile tanışır. Öyle bu üç sınıf iktidarı ele geçirmek için uğraşmaktadır. General Horemheb bir entrika peşindeyken kraliyet doktoru Pentju ise baş rahib Meryre ile başka bir entrika peşindedir. Gelin görün ki geçirdiği inziva hayatı yüzünden tek tanrılı Aten dinine geçiş yapan Akheneton Aten'in hizmetçisi ismini alır ve bütün heykelleri yıktırarak kraliyet şehrinin başkentini değiştirir. Batıdan geldiği için dönemin ruhban sınıfı ondan hoşlanmaz. Hatta işi öyle noktaya vardırlar ki kendisine batıdan gelen iblis derler. İşte ilk kitapta bu mücadele anlatılmakta. Kitabı okuduktan sonra bazı kaynaklara göre Hz. Yusuf Akheneton zamanında maliye bakanı olduğuna dair rivayetler var. Ama romanda böyle bir şey geçmiyor tabi. Keyifle okuyacağınız bir seri. Tavsiye ederim.
Paul Doherty