Sadeleştirilmiş mi kısaltılmış mı?
2025 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2025 19:12
Kitabın sonunda Mizancı Murat'ın incelemesini okuduğumda kitabın 175 sayfa olduğunu öğrendim. Keşke bu incelemeyi sona değil başa alsalardı. Tanzimat dönemi ve serveti fünun dönemi eserlerinde sadeleştirme ihtiyaç duyuyoruz evet çünkü bu kitapları sözlük olmadan okuyamayız. Ama 175 sayfalık kitapta nasıl bir sadeleştirme varda yarı yarıya düşüp 90 sayfa oluyor anlayamadım. İş bankasına güvendiğimden kitap hakkında pek bir araştırma yapmadan bodoslama okumaya başladım. Bilseydim bu kadar kesilmiş olmayan bir kitabı okurdum. Kitabın incelenmesine gelirsek o dönemde yaşayan bir insan olsam bu kitabı okuduktan sonra iliklerime kadar insanlığımdan utanırım. İnsanları köle gibi gören hizmet sektöründe çalışan insanlara kendilerinin kölesi gibi gören zihniyetteki insanlar hâlâ mevcut. Bu konu hakkında kendi içimde fazla bir irdeleme yapmadım şu zamana kadar ama romanı okuduktan sonra artık bu düşünce yapısına sahip insanları çok aşağılık yaratıklar olarak görüyorum. O döneme ait diğer eserlerde de kölelik, cariyelik, odalık gibi kavramlar ile karşılaşsamda gerçekten toplumsal eleştiriyi yaptıran eser bence bu roman.
SergüzeştSamipaşazade Sezai · İş Bankası Kültür Yayınları · 202356,4bin okunma