·400 syf.····Okunma: 20 Aralık 2024 00:00 Kitap bir lisede antik diller üzerine ders veren çok yetenekli bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. Öğrencileri tarafından duygusuz, işkolik biri olarak görünen, nazik ama mesafeli, başarısız bir evlilikten sonra hayatında doğru düzgün bir arkadaşı bile olmayan biri. Bahsedilen tek arkadaşı telefonda satranç oynadığı göz doktoru. Kendine hiç bir lüksü yakıştırmayan, kitap okumak, satranç gibi alışkanlıkların dışında bir eğlenceli olmayan biri. Bir tesadüf sonucu portekizli bir kadınla karşılaşıyor ve bir gün içinde portekize gidiyor. Sonra bu adamın hikayesini portekizce bir kitapta tanıştığı yazarın hikayesiyle birleştiriyoruz. Harika bir hikaye kurgusu. Hem Gregorius hem de Amedeu de Prado nun hikayesini birlikte dinliyoruz.
Sürükleyici, elimden bırakamadığım bir kitap değildi, ancak akıcı ve bütünlüklü bir hikaye olmasını çok sevdim. Gregorius un öyküsü o kadar naif anlatılmış ki. Normalde ona dışarıdan bakan biri olsak, biz de diğerleri gibi soğuk ve işkolik derdik böyle birine kolayca. Ansızın çekip gitmesine anlam veremezdik. Ama bu adamın karakter gelişimi sonrasında da dönüşümü bence çok gerçekçi ele alınmış. Bana çok dokundu. En başta yeni ve renkli bir takım elbiseyi bile üzerinde taşırken huzursuz olan biri bu adam. Hiç bir şeyi hak ettiğini düşünmemiş. Geçmişiyle anlaşması, kaçırdıklarıyla barışması, yaşamayı tekrar sevmeye başlaması muhteşem anlatılmış. Amadeu ise çok daha uzaktan izlediğim bir film gibiydi. Keşke tanışabilselerdi dedim içimden ama böyle yazılması hayatın gerçekliğine daha uygun tabi.
Ben bu hikaye örüntüsüne yazarın tekniğine bayıldım. Amadeu’nun notları bazen sıktı açıkçası ama böyle güzel bir kurgu için o kadar sıkıcılığa katlanılıyor. Bazı fark edişleri harikaydı. Felsefi olarak farklı sorgulamalara girmenizi sağlıyor.
Başlangıçtaki kadın sanki önemli biri olabilecek gibi gelmişti, ancak bir daha hiç bahsedilmedi. Ama yine de bu yolculuk Gregorius un hayatını değiştirdi. Bunu hissediyorsunuz. Tanıştığı her yeni insanda her sohbetinde, insanlara ve yeni arkadaşlıklara olan açlığını ve aldığı lezzeti hissettim. Okunmayı hak eden bir roman.