Ademden Önce - Jack London
2025 3. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 20:06
Ademden Önce, yazarın diğer kitaplarından konusu itibariyle epeyce farklı. Yazar Koca Diş dediğimiz kahramanın Paleolitik Dönem’de hayatta kalma hikâyesini okuyucuyla buluşturuyor. Tarih öncesi dönemde insanların bir kısmı hâlâ Paleolitik Dönem’de yaşarken bir kısmı Mezolitik Dönem’de yaşayabiliyor. Bu, yaşam standartlarıyla ve doğayı keşfetmeleriyle iniltili bir durum ve biz bu romanda ateşi keşfetmiş insanlar ile hâlâ keşfedememiş insanlar üzerinden olayları algılayabiliyoruz. Tarih öncesi dönemlere ilgisi olan birisi kitabı rahatlıkla okuyabilir ancak Martin Eden gibi başyapıt olan eserleri okuduktan sonra aynı hazzı yakalamanın yarattığı önyargı ile okursanız hayal kırıklığına uğrayabilirisiniz. Ben iyi ki okumuşum diyorum çünkü 9. Sınıf Tarih dersi için daha iyi bir roman olamazdı. Yazar açısından kitabı değerlendirecek olursak London, kitabını Darwin ve Spencer’e adamış. Martin Eden’den de biliyoruz ki Spencer’e büyük hayranlık duyuyor. Kitabın arka kapağında “Bir biyoloji kitabından daha öğretici ve yoğun bir serüven romanı okumak isteyenler için” Ademden Önce romanı öneriliyor. Bunun yanı sıra yazarın, evrim ve doğal ayıklanma yasalarına hayat verdiğinin ve kitabın bilimsel bir eser olduğunun da altı çizilmektedir.
Edebiyat & Roman
Ademden ÖnceJack London · Gözlem Yayınları · 199326,1bin okunma