···Okunma: 13 Ocak 2025 01:39 "Ya bu devir yüzünden devrileceğiz ya da devirle birlikte delireceğiz." (s. 82)
Adaleti sağlamak derken neyden bahsediyoruz? Sadece bir zaman ya da topluma özgü değil toplumun adalet arayışı. Tüm kültürlerin ortak bir meselesi olan bu kavram aynı zamanda herkes için farklı açıklamalarla anlam kazanıyor.
Avcının Son Gecesi, tek bir mesele üzerinden adalet kavramına iki farklı bakış açısından bakmamızı sağlıyor. Kitapta bölüm bölüm iki farklı karakter konuşuyor. F başlıklı bölümleri anlatan Feryal karakterimiz arkası kesilmeyen cinayet davalarını çözmeye çalışan savcı. A başlıklı bölümlerde ise bu suçu işleyen Avcı'nın cinayetleri işleme sürecine şahitlik ediyoruz. Avcının öldürdüğü kişilerin her biri p*dofili, t*cavüz suçlusu kişiler. Yani kitapta Avcı; çocukların, kadınların hayatını mahveden her bir kişinin hayatına son verilmesi gerektiğini düşünerek üst kurumlar tarafından sağlanmayan adaleti kendi sistemiyle çözmeye çalışıyor. Savcı Feryal ise başta bu durumdan habersiz ve yine de başka insanların da hayatının alınmasını doğru bulmayarak Avcı'nın kim olduğunu bulmanın peşine düşüyor.
Farklı türlere, yazarlara şans vermeye açık olduğum için konusunu incelemeden okumaya başladığım çok kitap olmuştur. Avcının Son Gecesi de bunlardan biriydi. Tamamen macera, polisiye tadında kafamı dağıtacağını düşündüğüm bir hikâye okumak istedim ancak beklediğimden daha güzel bir romanla karşılaştım. En başta kitapta adalet temasının bu denli vurguyla işlenmesi ve yazarın böyle önemli bir konuyu polisiye bir olaya bağlayarak vurgulaması gerçekten hoşuma gitti. Gerçekten adaletin ne olduğunu bir kez daha sorgulamamı, daha fazla düşünmemi sağladı. Zira hepimizin aklına bu konuda sorular takılıyordur diye düşünüyorum. Ayrıca yazarın anlatım dili de çok akıcıydı. Bölümler kısa kısa bölündüğü için de bir sonraki bölümde ne olduğunu merak ederek farkında olmadan kitabın sonuna geldiğimi fark ettim. Daha basit işlenmiş bir kitap bekliyordum, açıkçası yazar beni şaşırttı. Güzel detaylara yer verilmişti ve bölümler arası farklı alıntılara yer verilmesi de ayrıca sevdiğim bir noktaydı.
Kitabın dili akıcı ve konusu ilgi çekici olsa da rahatlıkla herkese tavsiye edebileceğim bir kitap değil. 18 yaş altı için işlenen konu ağırlığı tetikleyici olabilir. Bazı bölümlerde avcının insanların hayatına nasıl son verdiğini birebir okuyoruz ve bu sayfalar benim için de okuması zordu. Ayrıca gerçekten hassas bir konu üzerinde işlendiği için toplumda t*ciz mağduru çok fazla birey olduğunun farkında olarak kitabın tetikleyici olabileceğini düşünüyorum. Yazarın bu konuda farkındalık oluşturmasını gerçekten tebrik ediyorum ama konunun hassasiyeti hakkında da ufak bir uyarı yapmayı doğru buldum.
Sonuç olarak gerçekten beğenerek okuduğum bir kitap oldu. Sadece bazı noktalarda kopukluk hissettim ama bu da kitabın genelini etkileyecek kadar önemli detaylar değildi. Yazarın kalemini beğendim, daha çok kitap yazma fırsatı olursa kendisini daha çok geliştirebileceğini düşünüyorum. Yolu açık olsun.