·376 syf.····Okunma: 25 Aralık 2024 12:47 Kuzeyin Derinliklerine Giden Dar Yol, yine yazarın babasından etkilenerek kaleme alınan bir kurgu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’da esir düşen Avusturalyalı askerlere, insanlık dışı ve hatta ölümcül koşullarda, Burma Demiryolu’nun inşa ettirilmesinin hikayesini aktarıyor yazar. Bununla birlikte savaşın nasıl bir yıkım olduğunu ve daha da önemlisi insanın içindeki şiddet eğilimini, güçle beraber gelen ahlaki erozyonun ne noktalara varabileceğini çok güzel işlemiş. Sıradan, ortalama insan nasıl insan öldüren, başka bir insana zulmetmekten zevk alan birine nasıl ve neden dönüşür; güç ve şiddetle insanın nasıl çarpık bir ilişkisi var, bunları muazzam ele almış. Geriye dönüşlerle aktarılıyor hikaye; bu nedenle ilk etapta odaklanmakta zorlandım ben ancak ilerleyince çok keyif aldım. Kitapla ilgili tek olumsuz eleştirim ise yazarın Aşk-ı Memnu tadındaki aşk hikayesini dahil etmesi, ki aynı zamanda kurguda kimi klişelere de neden olmuş. Ancak genel olarak, etkileyici tespitleri ve çok işlenen bir konuda farklı bir hikayeyi ele almasıyla başarılı bir roman. Öneririm kesinlikle.