2025 3. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 16:03
Sanırım bir kitabı okumaktan daha zor olan incelemesini yazmak benim için. Hele ki bu kitap Necib Mahfuz’un kaleminden çıkmışsa. Ben asla bir kitabı okumadan araştırmasını yapabilecek bir insan olmadım hayatımda. İlk defa bir kitaba başlamadan bir tık araştırma yaptım. Ve karşıma ilk çıkan bilgi kitabın yasaklılığı ile ilgiliydi. Hatta kitaptan dolayı yazara ölüm fetvası bile verilmiş. Tüm bunların ışığında okumamak olmazdı. Okundu. Bitirildi. Kitaba gelecek olursak, kitapta bizi Cebelavi adlı sokakta farklı zamanlarda yaşayan beş neslin tarihi karşılıyor. Sokağın tarihine, karakterlerin evine misafir oldukça okuduğunuz her şeyin çok tanıdık olduğunu hissediyorsunuz. Zira yazarımız Cebelavi Sokağı üzerinden bize aslında insanlık tarihini, kutsal kitapları – kutsal insanları resmediyor. Daha ilk bölümden Edhem ile İdris’in konaktan kovulması (Adem ile Şeytanın cennetten kovulması), Kadri ile Hümam’ın kavgası sonucu Kadri’nin Hümam’ı öldürmesi (Habil ile Kabil olayı) beynimizde şimşekleri çakıyor. İkinci bölümde Cebel’in namında Hz. Musa’yı, üçüncü bölümde Rıfat’ın namında Hz. İsa’yı, dördüncü bölümde Kasım’ın namında Hz. Muhammed’i görüyoruz. Ve tabii son bölümde Arif karakterinde ise bilimi-irfanı- aklı görüyoruz. Yazar resmen dinler tarihini bu beş nesil üzerinden anlatmış. Kitabı ben beğendim, sizlere tavsiye ederim.
Cebelavi Sokağı’nın ÇocuklarıNecib Mahfuz · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20232,574 okunma