···Okunma: 13 Ocak 2025 14:45 Osmanlı'nın ilk kadın nü ressamı, Nazım Hikmet'in annesi ve Yahya Kemal'in sevgilisi, Oktay Rıfat'ın teyzesi Celile.... Ela Gözlü Pars. Sessiz Gemi şiirinin yazıldığı o kadın.
Osman Balcıgil'den okuduğum ilk eser ve kalemine bayıldığımı söylemekle başlamak istiyorum yorumuma. Dolu dolu tarih bilgisiyle ve kurguyla harmanlanmış roman tadında bir biyografi okudum. Hem o dönem hakkında bilgi sahibi oldum hem de Nazım Hikmet ve annesi Celile'yi daha yakından tanıdım. Eserde birçok tanıdık şair, yazar, ve devlet adamlarının ismini de görüyorsunuz. (Oktay rıfat, yakup kadri karaosmanoğlu, mine ungan) Yani yazarın üstünkörü değil de tüm detaylarıyla o dönemi anlatmasının tadı bambaşkaydı. Bu arada Yahya Kemal o dönemde Nazım Hikmetin hocası. Kitapta şunu gördüm ki çoğu yazar, şair ya arkadas ya akraba bu bana çok garip geldi nedenini bilmiyorum ama o dönemi oldukça merak ettirdi. Mutlaka bir araştırma yapacağım. Okullarda da keşke bu şekilde öğretilseydi diye düşünmeden edemiyor insan.
Kitap 50 yıllık bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşen olayları anlatıyor. Osmanlının Yıkılma dönemi de dahil olmak üzere, Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarından, Nazım Hikmet'in şairliğe attığı ilk adıma, hapishane macerasından, Celile'nin Yahya Kemal'le yaşadığı aşka kadar soluksuz bir eser okuyorsunuz. Tarih okumak benim için hiç bu kadar keyifli olmamıştı. Mutlaka okumanızı öneririm