Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 09 Ocak 2025 15:08 2024 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Han Kang’ın gerek ülkesinde gerek uluslararası ününü katlayan eseri Vejetaryen. Sarsıcı ve ürkütücü olmasının yanı sıra okuru sarıp sarmalayan bir yalın anlatıma sahip. Adından anlaşılacağı üzere bir anda vejetaryen olan bir kadının hem kendi dünyasında hem de çevresinde yaşanan tuhaf ve korkutucu değişimi konu eden akıcı bir hikaye. Çok etkilendim, ilk gece nedenini kestiremediğim bir şekilde uykularımı kaçırdı. Gözümü her açtığımda okuduğum bazı sayfaların yansımasını görüyordum.
İnsan beyninin de ruhunun da acıya dayanma sınırını farklı bir yolla ele almış yazar. Geçmişten geleceğe taşıdığımız korkularımızı, siyasetten uzak gibi görünen ama toplumsal baskı ile sindirmeye zorlandığımız duygularımızı, kadın/erkek ilişkilerini, cinselliğin her bireyde farklı bir tezahür biçimi olduğunu tertemiz bir dille çok etkileyici bir şekilde aktarmış.
“Han Kang’ın metinlerinin odağında makro ve mikro iktidarların özellikle kadınlar ve dolayısıyla tüm toplum üzerinde kurduğu baskı uyguladığı zülüm var.” diyor arka kapakta. Yazarla ilgili Bahar Eriş hocanın da yazısını okudum, öncesinde de kısa bir araştırma yaptım. Çocukluğundan bu yana Gwangju katliamının ruhsal gelişiminde ve sosyolojik fikirlerinin oturmasında önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bu ayaklanma toplumsal travma olduğu gibi küçük Han için de bir travmaydı ve insan yaşamının anlamı üzerine yıllarca düşünmesine ve çareler üretmesine neden oldu. Küçük Han’ı yazarlığa iten nedenlerden biri de buydu. Vejetaryen’i yazarken ellerinden ciddi bir sağlık sorunu yaşıyor ve kitabın üç bölümünü de farklı tekniklerle tamamlıyor. Yazmaktan asla vazgeçmiyor çünkü sessizlerin sesi olmaya, susturulmuş nice insanın sözcüklerini yazmaya daha çocukluğundan beri kendine bir görev bilmiş.
Derin bir kalem, süssüz gibi görülse de altta yatan onlarca metine bakınca şiirsel nitelikte bir anlatı diyebiliriz. Ben bu kadar beğeneceğimi tahmin etmemiştim dostlar. Dilimize çevrilmiş üç kitabı daha var. Hepsini temin etmek ve bu lezzetli yolculuğa devam etmek istiyorum.
Israrla okumanızı isterim.