2025 8. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2025 16:30
Sinan Meydan’ın Lozan Onurlu Barış kitabı, Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki kritik rolünü gözler önüne seren oldukça değerli bir eser. Yaklaşık on yıllık bir araştırma ve yazım sürecinin ürünü olan bu kitap, Lozan Antlaşması’nın tarihsel önemini ve Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesindeki rolünü detaylandırıyor. Lozan’ı sadece bir diplomatik başarı olarak görmek yerine, Türkiye’nin tam bağımsızlık mücadelesindeki sembolik önemini anlatıyor. Kitapta, Sevr Antlaşması’ndan Lozan’a uzanan sürecin detaylı bir analizi yapılmış. Bu süreçte yaşananlar, Türkiye’nin hem iç hem de dış politikadaki dönüşümünü anlamak için çok önemli. Meydan, Lozan’ın Türkiye’yi çağdaş, laik ve bağımsız bir devlet olarak uluslararası arenaya taşıdığını özellikle vurgulamış. Ayrıca, Lozan’a yönelik eleştirileri de ele alarak bu tartışmalara bilimsel bir perspektifle yaklaşmış. “Zafer mi, hezimet mi?” gibi tartışmalara dair çarpıcı analizler yapıyor ve Lozan’ın yalnızca Türkiye için değil, emperyalizme karşı verilen küresel mücadelede de bir dönüm noktası olduğunu etkileyici bir şekilde anlatıyor. Kitap, özellikle tarih meraklıları için büyük bir kaynak. Meydan, yazım sürecinde gösterdiği detaycılık ve titizlikle adeta dönemin ruhunu yeniden canlandırıyor. Sinan Meydan’ın bu kapsamlı çalışması, Lozan Barış Antlaşması’nın tarihsel önemini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki rolünü anlamak isteyenler için vazgeçilmez bir başvuru kaynağıdır. Türkiye’nin bağımsızlık yolculuğunu ve Lozan’ın bu süreçteki rolünü anlamak isteyen herkes için kesinlikle okunması gereken bir eser.
LozanSinan Meydan · 9789751047458 · 202441 okunma