Puan vermedi·400 syf.····Okunma: 14 Ocak 2025 00:00 Büyük bir çöküş yaşayan Bünyamin intiharın eşiğinden kurtulmak ve kendini bulmak için Kars’ım ücra köşelerinde bir yerde ev tutar. Amacı burada zihnini berraklaştırıp kitap yazmaktır. Ancak günler aylar geçtikçe bir adım ilerleyemez. Bir gün yaşlı komşusu Besti nine ile tanışır zamanla araları da bir dostluk başlar. Besti nine tek yaşıyordur ancak evin içinde biri ile konuşuyordur. Bünyamin meraklansa da kim olduğunu soramaz. Besti nine bir gün zamanı geldiğini söyleyerek ona evdeki kişiyi tanıtır. Bu bir papağandır. Adı da Zencefil.
Zencefil konuşan akıl yürütebilen aşırı zEki bir kuştur. Bünyamin’e hayat hikayesini anlatmaya başlar.
Bundan 200küsür yıl önce Hindistan’da Gülbadem adında ilime silahlara meraklı bir genç yaşarmış. Babası padişahın baş veziriymişim. Erkenden vefat edince oğlunu padişaha emanet etmiş. Küçükken idare edilebilir olan bu çocuk büyüdükçe ele avuca sığma olmuş. Yaşanılan son büyük olaydan sonra padişahın sabrı birmiş ve onu istanbul’a padişaha hediye olarak göndermiş. Gülbadem giderken kendine bir tuti alması söylenmiş ve en geçimsiz en düzenbazları olan Zencefil vezirim katakullisi ile ona verilmiş.
İstanbul’a gelince padişah onu Sunullah efendinin yanına çırak olarak gönderiyor. Bu dik başlı çırak ile usta çok uğraşmış. Zamanla araları iyi olmuş. Bu sırada İstanbul’da padişaha karşı gizli jurnaller çıkmakta, başı kesilmiş vücutlar bulunmaktadır. Çok büyük bir tehlike adım adım yaklaşmaktadır.
Bu tehlikenin bir tarafı olmak zorunda bırakılan Gülbadem bu işten sıyrılmak için tutisi ile planlar yapmaktadır. İşte bu noktada İpek böceği ile tanışır ve aşık olur
Karakterlerin işlenmesi derinliği biraz yüzeysel kalmış bana göre. Gülbadem’in zamanla değişimi, aşkı yaşaması yüzeyseldi. Ama buna rağmen kurgusu çok iyi bir kitaptı. Geçmiş ile gelecek arasında çok iyi noktaları yakalamış. Bol bol alıntı aldığım kitabı zevkle okudum. Sonunda bazı şeyler hava kalmış gibi olsa da aslında bu hikaye Gülbadem’in değil Zencefilin hikayesi.