2025 9. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2025 23:40
Kıyamet Alametleri adlı bu antoloji, sekiz farklı ülkeden yazarın kıyamet ve sonrası temalı öykülerini bir araya getirerek, okuyuculara oldukça zengin bir deneyim sunuyor. Ünver Alibey Ünver Alibey’in derlediği eser, apokaliptik bilimkurguya farklı bir soluk getiriyor. İnsanlığın yok oluşu, yeniden doğuşu, çevre felaketleri, yapay zekânın tehlikeleri ve hayatta kalma mücadeleleri gibi konular, her yazarın kendi kültürel perspektifiyle işlendiği öykülerde karşımıza çıkıyor. Apokaliptik bilimkurgu, insanlığın büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığı veya dünyanın sonunun geldiği senaryoları işleyen bir bilimkurgu alt türü. Bu türde genellikle doğal felaketler (deprem, tsunami, volkan patlaması), insan kaynaklı yıkımlar (nükleer savaş, çevre kirliliği, salgın hastalıklar) ya da teknolojinin kontrolden çıkması (yapay zekâ isyanı, biyoteknolojik kazalar) gibi olaylar ele alınır. Apokaliptik kısmı felaketin kendisini, post-apokaliptik ise bu felaket sonrası hayatta kalma mücadelesini ve yeni bir düzenin kurulmasını konu alır. Bu tür eserlerde, hem insanlığın sınırları hem de doğa, toplum ve teknoloji arasındaki ilişki sorgulanır. Örnek olarak, Mad Max, The Road veya The Walking Dead gibi yapımlar bu türün öne çıkan örneklerindendir. Funda Özlem Şeran’ın Hamam adlı ödüllü öyküsünde, mutasyona uğramış hamam böcekleri üzerinden yeni bir düzenin kuruluşu anlatılırken, Dimitra Nikolaidou Çürüme adlı eserinde toplumların çöküşünü ve yeniden doğuşunu ele alıyor. Seran Demiral’ın Fırtına ‘sı ölümcül bir doğal afetin ardından verilen mücadeleye odaklanırken, Colin O’Sullivan Gece Treni ile açlık ve sefaletin hüküm sürdüğü karanlık bir geleceği tasvir ediyor. Kostas Charitos çevre kirliliği temalı Korkuluk adlı öyküsüyle uyarıda bulunurken, Lara Reims Öteki Taraf ‘ta yapay zekâ kontrolüne dair tehditlere dikkat çekiyor. Chiara De Giorgi ise Zaman Kaçkını adlı öyküsünde zamanla oynanan tehlikeli oyunları işlerken, Claude Lalumiere de özgün tarzıyla antolojide yer alıyor. Kitap, özellikle pandemi temalı kıyamet öykülerine alternatif bir bakış açısı sunarak özgün bir derleme oluşturmuş. Ayrıca, öykülerin başında yer alan ve Mary Shelley’ye saygı niteliğinde kullanılan erken Victoria dönemi vinyetler, kitaba estetik bir zarafet katıyor. Bilimkurgu ve post-apokaliptik türü sevenler için bu antoloji, farklı coğrafyalardan gelen yaratıcı senaryolarla kesinlikle okunmaya değer. Her öykü, farklı bir kıyamet senaryosuyla okuru düşündürüyor ve etkiliyor. Mutlaka okuyun. Sağlıkla ve kitapla kalın
Kıyamet AlametleriKolektif · Bulut Yayınları · 09 okunma