2024 76. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2024 23:00
KÖKLER Yazar: Alex Haley .."Beyazlar hiçbirimizin okuyup yazmasından hoşlanmazlar!" "Niye?" "Çünkü ne kadar az bilirsek, başlarına o kadar az dert açarız da ondan." ✯ "Kötülükler arasında yaşar dururken bir de bakarsın ki karşına iy' bi' şi' çıkıvermiş." ♡ Herkese Merhaba Bugün sizlere çaresizlik içinde köleleştirilmiş bir ırkın, yedi kuşak geriden başlayan bir ailenin içler acısı hikayesini konu alan güzel bir eser bırakıyorum. Gambiya'nın Juffure köyünden Amerika'ya uzanan, siyahilerin yaşam mücadelesini okurken etkilenmemek mümkün değil. Kitap iki kısım olarak ayrılmış: Kunta Kinte 'nin çocukluğundan başlayıp gençliğinde yaşadıkları (köle olarak) ve ikinci kısım olarak ondan geriye kalan kuşakların yaşadıkları. Kısacası Kunta 'nın çocuklarından, çocuklarının çocuklarından, torunlarından, torunlarının torunlarından.. Yedi kuşağı kaplayan oldukça kalabalık bir aile.. Bir de maşallahları vardı ki, onca yoksulluğa, onca zulme karşı doğuran doğurana. ;⁠-⁠) Alex Haley Kökler 'i on iki yıl gibi uzun bir sürede tamamlamış. Yazar her ne kadar kendi ailesinin hikayesini yazmış olsa da, aslında bu hikaye milyonlarca kara derilinin yaşamını simgeliyor. Baş kahramanımız Kunta Kinte on altı yaşında kaçırılıp Amerika kıtasına, Virginia tarlalarına sürülen Afrikalılar 'dan sadece bir tanesi. Özellikle gemide yer alan kaçırılma kısımları çok kötüydü. Hikayenin büyük bölümünde Kunta 'nın yaşadıklarını okusak da, asıl hikaye onun peşinden koşan altı nesilin yaşadıklarıydı aslında. Beyazların siyah derililere yaptıkları. Kitap konusu itibariyle zaten bilindik.. Etkileyici ve çok acı hayatlara konuk oldum, lakin metin betimleme olarak çok eksikti. Dümdüz yazılmış gibi.. Ben bu hikayeyi daha derinden hissetmek isterdim. Kitabın ilk yüz küsur sayfasına kadar konuya adapte olamadım. Beklentimin biraz altında kalan bir kitap olsa da, genel itibariyle kitabı sevdim. Bu türde kitapları okumayı sevenlere, çok büyük bir beklentiye girmeden okumalarını tavsiye edebilirim. Şu evrensel gerçeği unutmayın hepimiz aynı Yaratıcının çocuklarıyız. Sevgi, sağlık ve kitapla kalın! Unutmayalım ki her KİTAP bir yaşamdır.
KöklerAlex Haley · Bilge Kültür Sanat · 2020352 okunma