2025 1. kitabı
Kitap bence bir yazarın ilk kitabı olarak hiç fena değildi. Tabii kusurları var mıydı? Vardı. Onlara birazdan değineceğim ama önce sevdiğim kısımlardan bahsedeyim. Konusu: Eira ismindeki bir kızımız kardeşiyle ormanda oynarken bir merdivene çıkıyor ve arkasını döndüğünde kardeşini orada bulamıyor. Sonra her yerde onu arıyor ancak ne büyükannesinin evini ne de kardeşini bulabiliyor. Sonrasında o soğuktan donarken Marliyen ismindeki bir fey onu buluyor. Meğer Eira paralel evren gibi bir yere geçmiş. Sonrasında Eira'nın eve dönme hikayesini okuyoruz. Ben yolculuk hikayelerine bayılırım. O yüzden konusu beni direkt çekmişti. Dili de fena değildi ama ona birazdan değineceğim. Ana dörtlümüze bayıldım. Hepsini ayrı ayrı çok seviyorum. Farklı dünyaların olması da hoşuma gitti, genişletilmeye müsait bir evren. Karakterler salak saçma triplere girmiyorlardı ve bu onlarla empati kurmamızı kolaylaştırıyordu. Kitap çok akıcıydı ve birkaç günde bitirdim. Arıca Eira'yla Nos her konuştuğunda içimdeki fangirl çığlıklar atıyordu. Şimdi gelelim benim için bazı sıkıntılara. Bu arada bunları eleştirmek için eleştirmiyorum. Eminim dediğim bazı şeyler kimilerine takılmak için takılmışım gibi gelecek ama ben bunu yazar için yazıyorum. Çünkü kendini geliştirmesini ondan daha fazla hikaye okumak istiyorum. 1) Yanlış bakış açısı: Bana kalırsa hikayenin ilahi bakış açısıyla değil de Eira'nın bakışıyla yazılması çok büyük bir eksi. Ben zaten fantastiklerde 1. kişi ağzı sevmem ama bunun benim sevmememle alakası yok. Şöyle söyleyeyim, daha hikayenin başlarında Eira yeni tanıştığı kişileri çok iyi analiz ediyor hatta düşüncelerini ve hissettiklerini doğru bir biçimde bize anlatıyor. İlk yüz sayfadayken bu kızın böyle bir gücü mü var diye sordurmuştu bana. Yazarın diğerlerinin de hissettiklerini anlatarak onlarla empati yapmamız için diğerlerinin hislerini yazdığını ben anlayabiliyorum ama Eira'nın her şeyi çok iyi anlaması zorlama duruyor. Buna ek olarak bir de sürekli bir dakika saat belirtmesi var. Eira beş dakika şurada bekledik bir saat burada yürüdük gibi belirtip duruyor. Ama bu kızın yanında saat yok ve o soğukta dakika mı sayıyorsun içinden dedirtti bana. Çünkü zaten aklın kardeşinde, ormanın içindesin, nasıl bu kadar nokta atışı bilebilirsin. Hatta sayfa 95'te saat yedi buçuk sularıydı diyor. Bunu nasıl bilebilirsin? Yanında saat yoksa çok zor. Son olarak sayfa 228'de italik bir kısım var. Eğer o kısmı Eira diyorsa, ablacım sen bunu nereden biliyorsun? Nos ne zaman anlattı da bunları hayal edebiliyorsun? Ha eğer orada yazar bakışına geçtiysek tamam. Bir de ilerleyen sayfalarda Eira, Nos'un annesinin bir tablosunu görüyor ve birkaç muhabbetten sonra yaşasaydı eğer annesi Nos'u çok severdi diyor. Sen bunu nereden bilebilirsin? Nos annesini tanımıyor, sen tanımıyorsun sadece bir resme bakıp bunda nasıl karar kıldın? Belki kadın kocası gibi ruh hastasının teki? Dediğim gibi eğer yazar anlatsaydı bu dediklerimi hiçbir sorun yoktu ama hikayeyi bilmeyen o an yaşayan bir karakter anlattığı için beni hikayeden koparan unsurlar oldu. Aslında yazarın 3. ağıza yeteneği de var. Bazı genç yazarların 3. ağıza daha fazla yeteneği olduğu halde 1. ağızda yazmaları sinirimi bozuyor. Özellikle de fantastiklerde. Bunun sebebi büyük oranda arz talep meselesi muhtemelen. Okuyan kişilerin büyük çoğunluğu karakter bakışını daha fazla sevdiğinden ve yazarlar bu konularda bazen istemsiz (hikaye gereği) ilahi bakışa geçtiğinde hiç eleştirmemelerinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 2) Dil ve kültür: Feyler ve insanlar uzun yıllar öncesinde ayrılmasına rağmen Eira oraya gittiğinde dil konusunda hiç sıkıntı çekmedi. Bildiğin aynı dili konuşuyorlardı. Bu nasıl olabilir? Muhtemelen dilleri değişseydi hikaye bir de bu iletişim meselesi için uzardı ama bence önemli bir ayrıntıydı. Ayrıca Eira oradaki kitapları da rahatça okuyordu. Alfabe bile değişmemiş. Muhtemelen kültür de. Çünkü biz Eira'nın oradaki elbiselere kıyafetlere şaşırdığını da hiç görmedik. Kıyafet kültürü bile aynı kalmış. Hatta danslar da. Bir kısımda Eira nos'la mı Marlo'yla mı biriyle rahatça dans ediyordu. Dans eğitimi almış olamaz da. Hani insan bir farklılık bekliyor küçük de olsa. Feylerin insanlardan tek farkı sivri kulaklı olması ve büyü yapması resmen. Yani yüzyıllardır ne feylerde ne insanlarda hiç mi bir şey değişmedi? Yaşam biçimi aynı. Büyü yaptıklarını da çok görmedik zaten. 3) Bazı betimleme sorunsalı: Yazar gittiği yerleri, elbiseleri, duyguları falan güzelce betimlemiş. Benim aklımda çok canlanmadı ama olsun. Ama ben darka büyüsü nasıl bir şey anlamadım. Nasıl görünüyor, görünüyor mü, nasıl işliyor hiçbirini anlamadım. Kafamda da canlandıramadım. Darka büyülerinin sınırı nedir? Ne yapabilirler ne yapamazlar? Bence büyü sistemini tanımada da bir eksiklik vardı. Mesela ağaç feyleri ne yapar? Bu anlatılmış olabilir bu arada ben hiç hatırlamıyorum bunu. Doğal denge tam olarak nasıl işliyor? Olayı sadece bir şey alıp verme mi? Ya da bu cadılar nereden geldi? Onların feylerden farkı ne? 4) Feylerin doğası: Şimdi bize başta feylerin çok uysal olduklarından bahsediliyor. Hatta o kadar uysallarmış ki onlara saldıran insanlara büyü yapabildikleri halde karşı gelememişler. Ama bu yeni dünyada suçlulardan oluşan bir şehir var. İşkenceciler var. Korsanlar var. Buna bir açıklama gelmeliydi bence. Ne bileyim yeni dünyanın havası suyu bazı feylerin özünü değiştirdi gibi bir açıklamaya bile razıydım. Bildiğin insanlardan farkı yoktu bunların. 5) Evrenle ilgili bir küçük sorun daha: Bize deniyor ki feylerle insanlar yüzyıllar önce ayrıldı. Bu geçit de beş yüz yılda bir açılır. Yani bu feyler en az 500 yıldır yok. Ama sondaki hikayede, Oisin bir silah yüzünden ölüyor. Pompalı tüfekti galiba. Günümüze geldiğimizde ise Eira altılı patlardan falan bahsediyor. O kadar da yeni bir silah sayılmaz ve sanırım Eiraların dünyasında telefon, televizyon yok. Olsaydı Eira'nın cebinde en azından bi telefon olurdu diye düşünüyorum. En az 500 yılda teknoloji hiç mi ilerlemedi? Ben 500 diyorum ama muhtemelen daha uzundur bu süre. Sonraki üç madde spoiler içeriyor. 6) Eira ve datura: Eira'nın daturayı öldürmesi çok zorlama geldi. Eğer Kage canavarı iyice yaraladıktan sonra ölseydi ve Eira da yaralı canavarla savaşıp kazansaydı olurdu. Ama Eira bildiğin sapasağlam yaratıkla savaştı ve bir ASKERİN yapamadığını yaptı. Açıklama olarak da o büyü gücüne güveniyordu hiç mantıklı değil. 7) Eira'nın kumandana güvenmesi saçmaydı. Uydurma soy ismini annesinin adını koyduğunda adamdan işkillenmeli ve diğerlerine anlatmalıydı. Fazla tesadüfi. Çok fazla. Onun altından bir şey çıkmazsa büyük hayal kırıklığı olur benim için. Ayrıca ayrı bir madde eklemek istemediğim için burada değineyim. Eira Nos'a oyuncu veya öğretmen olmak istediğinden bahsediyor. Nos ise hiç oyuncu nedir diye sorgulamıyor, çok iyi olurdun falan diyor. Oyuncu dedikleri tiyatrocu herhalde? Çünkü orada televizyon olmadığı bariz. 8) Marlo ve doğal denge: Anladığım kadarıyla Marlo alevler yüzünden ölüyor. Şimdi Eira'nın dediğine göre Doğal Denge öyle uygun gördüğü için Marlo ölüyor ve Marlo Doğal Denge'den (?) yaşamayı diliyor. Böylece geri geliyor. Onu alevler aldığı için de alevler getiriyor(?) Ama Marlo ona çok sıkı tutunduğu için ateş güçlerinin bir kısmı da içinde kalıyor(?) Bu kısımları kaç kere okursam okuyayım mantığa oturtamadım. Hem Doğal Denge neden Eira'ya bir ödül ve bir lanet verdi? Eğer kumandan ismini atsaydı bu ödül ve lanet onun mu olacaktı. Hem o büyünün portal açması gerekmiyor muydu nereden çıktı bu ödül falan? Spoiler sonu. Bu kadar eleştirdiğime bakmayın kitabı sevdim. Zaten puanım da yeterince yüksek bence. Fantastiğe başlamak isteyenler için uygun olduğunu düşünüyorum. Yazar hanım bildiğim kadarıyla incelemeleri okuyor, umarım bunu da görür. Kariyerinde başarılar diliyorum. <3
Gümüş Yürek 1D. N. Archeron · Guardian Yayınları · 20241,674 okunma
2.912 Gösterim
Bence yorumu çok iyi yapmışsın. Dediğin çoğu şeye katılıyorum. Fakat bence 1. Ağızdan anlatılması iyi olmuş. Ben beğendim. Ama damla abla ilahi bakış açısından da çok iyi yaziyor
roxana agriche
Ben ilahi bakış açısındaki yazımını daha fazla beğendim. Ayrıca sıraladığım sebeplerden dolayı da bazen hikayeden kopmuştum. Yine de Eira'nın ağzından dinlemek de güzeldi.
Yorumun çok değerli 💖 Teşekkür ederim 🥹
roxana agriche