Puan vermedi·440 syf.····Okunma: 15 Ocak 2025 23:29 Yazarın kitabını büyük bir hevesle almıştım, ancak okuma sırasının ona gelmesi oldukça uzun sürdü. Büyülü gerçeklik kavramı nedir ve nasıl uygulanır diye sorulsa, hiç tereddüt etmeden Salman Rüşdi’yi örnek gösterebiliriz. Kelimelerin ve hikayelerin hayatımız üzerindeki etkisini yarı masal, yarı gerçek bir üslupla ele alan bu kitap, aslında Binbir Gece Masalları’ndan ilham alınmış gibi bir his veriyor.
Kitabı okurken, gerçek ile hayalin iç içe geçtiği bir dünyanın içinde buluyorsunuz kendinizi. Doğu’da Özbekler, Babürler ve İsmail Şah’ın tarih sahnesindeki çekişmeleri sürerken, birden karşınıza Osmanlı çıkıyor ve hikayeye dahil oluyor. Bu tarihî olaylar, her millet için oldukça objektif bir gözle ve dışarıdan bir bakış açısıyla anlatılmış. İşte, kitabın bu tarafını özellikle çok sevdim.
Aşk, nefret, toplum dinamikleri, devlet yönetimi ve din gibi temalar ustalıkla işlenmiş. Tüm bunlar, okuyucuyu derin düşüncelere sevk ederken bir yandan da hikayenin büyülü atmosferine kapılmasını sağlıyor. Bu kitap, gerçekten etkileyici bir okuma deneyimi sunuyor.
Dünyanın henüz bu kadar globalleşmediği bir dönemde, birbirinden haberdar ama bir o kadar da habersiz olan Doğu ve Batı medeniyetlerinin birbirleri hakkındaki düşüncelerini, bir dış gözün objektifliğiyle okumak oldukça etkileyici. Devrin gerçeklerini, sabahlara kadar anlatsa dinlerim dedirten bir mesafelikte izlemek ve Doğu’nun mistik bilgeliğinden beslenen Floransa büyücüsü Karagöz ile yeni bir dünyaya açılmak, gerçekten sıra dışı bir deneyim vadediyor.
Bu kitap, sizi sadece bir hikayenin içine çekmekle kalmıyor, aynı zamanda geçmişin büyülü atmosferinde bir yolculuğa çıkarıyor. Doğu’nun gizemi ve bilgeliği ile Batı’nın farklı bakış açılarının harmanlandığı bu anlatı, benzersiz bir keşif duygusu uyandırıyor. Keyifli okumalar dilerim!