···Okunma: 07 Ocak 2025 14:33 Kuvvacı kitabı ile bir Edremitli olarak Edremit İlçe MEM in projesi ile tanıştım. Kitabı okuyuncaya kadar önyargılarım vardı. Siz benim gibi yapmayın! Tarihimizin şanlı kahramanı Köprülü Hamdi beyi okuyup yakından tanıyın!
Dil çok akıcı. Konu bütünlüğü var. Film tadında bir kitap olmuş. Yazar siyasi görüşünü yansıtmadan tarihi bilgiler ışığında, kurgusal bir iki karakter ekleyerek, bir tutam da aşk serperek Kuva-i Milliyenin kuruluşunu anlatıyor. Yazar bu kitap için 4-4,5 yıl araştırma yapmış.
Olayların merkezinde Köprülü Edremit kaymakamı Hamdi bey var. Yıl 1917, Çanakkale savaşı sonrası. Hamdi bey Edremit Kaymakamı olarak görevlendiriliyor. İdman Yurdunun, Edremit Ticaret Odasının kuruluşunu Kuva-i Milliyenin nasıl oluştuğu, Akbaş Cephaneliği baskını ve Anzavur ayaklanması gibi İstiklal harbinde mihenk taşı olan gelişmeler okuyucu ile buluşuyor. Osmanlı Kardeşler grubu ile ilk kez bu kitapta karşılaştım. Romanda betimleme neredeyse hiç yok. Kahramanlar tamamen sizin hayal gücünüz ile şekilleniyor. Bölge insanının duygu durumu çok iyi analiz edilmiş. Ali Çetinkaya, Kazım Özalp, İngiliz Kemal, Anzavur Paşa, Gavur İmam, Ali Kemal, Dramalı Rıza tarihin tozlu sayfalarından sıyrılıp şöyle bir kendilerini hatırlatıyor. Karakterlerden en çok Sadık ağayı sevdim.
Anzavur ayaklanmasını hep farklı yorumlamışımdır. Kuvvacı kitabı bakış açımı değiştirdi. Tarihimize, kültürümüze sahip çıkma düşüncemi körükledi. İlk okul 3-4’ten itibaren tüm okuyuculara hitap eden kitabı şiddetle tavsiye ediyorum. Yazarın diğer kitaplarını da okumayı planlıyorum.