·632 syf.····Okunma: 16 Ocak 2025 23:10 Dune serisinin 5. kitabı olan Dune Sapkınları, Tiran II. Leto'nun ölümünün yaklaşık 1500 yıl sonrasında geçmektedir. Tiran II. Leto'nun oluşturduğu Arrakis'in yeşillik dolu dünyası ortadan kalkmış ve çöl evreni tekrar ortaya çıkmıştır. Arrakis'in ismi de Rakis'e evrilmiştir. Arrakeen, Keen olarak adlandırılmış, Giedi Prime ise Gammu olarak dillendirilmiştir. Herkes yeni Şeyh Hulud'un ortaya çıkmasını beklemektedir. Bu dönemde iktidar tekrar Bene Gesset'lere geçmiştir. 12 yaşında olan gulâm Idaho Bene Gesserit idamesi altında komutanlık için yetiştirilmektedir. 12. gulâm olan Idaho Tleilax tehdidi altındadır. Önceki 11 gulâm Tleilaxlılar tarafından öldürülmüştür. İşin ilginç yanı gulâmlar Bene Gesseritler'e Tleilax'lılar tarafından verilmektedir. Diğer yandan Şeyh Hulud'un ortaya çıktığı söylentileri yayılmıştır. Adı Sheeana olan 12 yaşındaki kız solucanlara hükmedebilmektedir. İnsanları idam etmede kullanılan solucanlar Sheeana'ya adeta itaat etmektedirler. Bene Gesseritler gulâmı büyütüp Sheeana'yla birlikte olmalarını sağlayıp Sheeana'nın solucanlara nasıl hükmedebildiğini öğrenmek amacındadırlar. Diğer yandan Tleilaxlılar uzun zaman boyunca bu dönemi beklemişlerdir. Bu dönemde iktidarı ellerine almayı hedeflemektedirler. Tleilaxlılar'ın yüz dansçıları Bene Gesseritler'in korkusu halindedir. Gulâmı onlardan koruyacak olan Miles Teg ve yardımcısı Patrin'dir. Onlara çok iş düşmektedir. Öbür taraftan ise sapkın olarak nitelendirilen Saygın Analar vardır. Bunlar Bene Gesserit'lerin zıttı olarak nitelendirilebilir gruplardır. Saygın Ana'lardan bir heyet Tleilax'la iletişime geçer. Tleilax önderlerinden Waff'la görüşen Saygın Ana "Sanırım mantıkla çözemeyeceğimiz bir durumla karşı karşıyayız." der ve Waff tarafından koluna saklanan dart silahıyla öldürülür ve yüz dansçıları Saygın Ana'yı ve yardımcılarını kopyalar. Bene Gesserit'e yeni komutan olarak atanan Darwi Odrade de kitapta önemli bir yer tutmaktadır. Alma Mavis Taraza ise Bene Gesserit Başrahibe Anası'dır. Bene Gesserit'lerin en üstü diyebiliriz. Bene Gesserit rahibelerinden Schwangyu ve Lucilla genelde karşıt görüşlere sahiptir. Darwi Odrade ve Lucilla görünüm itibariyle birbirlerine çok benzemektedirler. Tleilaxlılar Bene Gesseritler'e çeşitli saldırılar düzenlerler. İlk saldırı Rahipler Birliği'nin yanında olan Sheeana'ya yapılmıştır. Tuek'in öngörüsü ve Darwi Odrade'in yardımıyla facianın önüne geçildi. Başrahiplerden Stiros öldü. Bu saldırıdan sonra Odrade Sheeana'yı güvenli bölgeye götürdü ve aralarındaki ilişki arttı. İkinci saldırı ise Gammu'da yapılmıştı. Miles Teg kılığına giren yüz dansçısı gulâmı öldürmek üzereyken gulâm ve Lucilla'nın aynı anda farkına varmasıyla suikast engellendi. Gerçek Miles Teg sahte Miles'ın arkasından çıktı ve lazer silahıyla onu öldürdü. Başrahibe Schwangyu Tleilaxlılar'a casusluk yaptı. Miles Teg iki patlama gerçekleştirdi. İlki Başrahibe Schwangyu'nun evine, ikincisi ise Tleilaxlı düşmanlara yönelikti. Schwangyu buna inanmadı ve Teg kendi gözleriyle görmesi için müsaade etti. Schwangyu'nun gitmesinin ardından Teg Lucilla ve Idaho'yla beraber kaçtı. Patlamalardan birinde Patrin kendini feda etti. Taraza ve Tylwyth Waff tarafsız bölgede bir araya geldiler. Waff yine kollarında dart silahı taşıyordu. Taraza konuşmasıyla Waff'ı etkiledi ve bir çatışma çıkmadı. Waff'ı Rakis'e davet etti ve Waff bunu kabul etti. Waff Rakis'e geldi. Odrade Rakis yöneticisi Hedley Tuek'le konuşurken Waff odaya girdi. Waff konuşmanın ilerleyen safhalarında Odrade'e dart silahıyla saldırma teşebbüsünde bulundu, fakat Odrade ondan hızlı davrandı ve sırayla Waff'ın kollarını kırdı. Waff'ın son anda fırlattığı dart Tuek'e isabet etti ve Tuek öldü. Waff'la beraber gelen iki yüz dansçısı içeri girdi ve Odrade onları Waff'ı öldürmekle tehdit etti. Waff onların gitmesini emretmek zorunda kaldı. Odrade'in "Yüce İnanç'ı koruyanları yok etmek en son isteyeceğimiz şeydir." demesi Waff'ın Bene Gesserit'lerin povinda olmadığını düşünmesine olanak sağladı. Yüz dansçılarından birinin Tuek'i kopyalaması kararı alındı. Taraza Odrade'i Sheeana ve Waff'la beraber çöle, solucana gönderdiğinde Odrade'in feda edilebileceğini düşündü. Miles Teg, Duncan ve Lucilla eski Harkonnen yok-küresine girdiler. Burada Duncan'ın benliğini hatırlaması amaçlandı. Miles ve Duncan kavga ettiler. Duncan kendini hatırlamaya zorladı ve 8 tane Sardaukar tarafından etrafının sarıldığını ve öldürüldüğünü hatırladı. O andan itibaren yetişkin Duncan ortaya çıktı. Odrade, Sheeana ve Waff çöle giden köprüye ilerledi. O köprü II. Leto'nun ve sevdiklerinin nehre düşüp öldüğü yerdi. Bir zamanlar nehir olan yer artık kurak bir yer haline gelmişti. Çölde ilerledikten bir süre sonra Sheeana "Şeytan" ın geldiğini hissetti. Çölün tepesine çıkarken solucan karşısında dikildi. Yine Sheeana'ya itaat etti. Sheeana, Odrade ve Waff solucana bindiler ve solucan hareket etti. Taraza bir yandan Miles Teg'in 3 aydır ortada olmamasını, bir yandan Odrade'in başarılı olup olamadığını düşünüyordu. O sırada Burzmali geldi. Teg'in nerede olabileceğini tartıştılar ve Burzmali Gammu'daki yok-kürelerden birinde olabileceğini söyledi. Taraza da Gammu'daki her yeri arama talimatı verdi. Odrade Dar'üs Balat'ın en yaşlı rahibi Albertus'la olan diyaloğu anımsadı. Odrade Albertus'u tehdit ederek Sheeana'ya itaat etmesini sağlamıştı. Diğer yandan Teg dışarıya bir mesaj bıraktı ve Burzmali bu mesajı aldı. Teg'in bu konuda Burzmali'ye güvenmekten başka çaresi yoktu. Lucilla Bene Gesserit yeteneğiyle Duncan'ı etkilemeye çalıştı fakat Duncan daha önce aldığı eğitimle bu etkilemeyi atlattı. Solucan Odrade, Sheeana ve Waff'ı çölün ortasına bıraktı. Hepsi buranın önemli bir yer olduğunu düşündü. Waff biraz hareket ettiğinde çöl zemini çöktü ve Odrade ve Sheeana dizlerine, Waff da beline kadar çöle battı. Topterle onları izleyen Odrade'in yardımcıları hemen yardım için indiler. Odrade fener atmalarını istedi. Odrade etrafa baktığında burasının solucanları öldürmekte kullanılan Tabr Siyeçi olduğunu anladı. Sağda bir merdiven vardı. Sheeana'ya Waff'ın orada kalmasını sağlamasını emretti. Merdivenden çıktı ve yerde aynı şekilde öldürülmüş 5 cesetle karşılaştı. Üstlerinden geçti ve etrafta daha birçok ceset gördü. Artık anlamıştı. Burası Stilgar'ın planlarını yaptığı merkezdi. Paul Muaddib, Chani gibi isimler de burada yer almıştı. Yerde toz dumanının ardında "arafel" yazısını gördü: "Evrenin sonundaki karanlık bulutlar". Odrade etrafı gezdi ve Tanrı İmparator II. Leto'nun yazmış olduğu bazı mesajlar buldu. II. Leto "Gehenna İmparatoru Şeytan" olarak anılmak istiyordu. Odrade orada 90.000 tonluk baharat melanjı buldu. Bu miktar Rakis çölünün yarım senelik hasadı sayılırdı. Büyük bir koz olarak kullanılabilirdi. Diğer taraftan Miles Teg, Lucilla ve Duncan Idaho yok-küreden çıkmaya karar verdiler. Yokuş aşağı inerlerken çatışma sesleri gelmeye başladı. Miles Lucilla ve Duncan'ın arka taraftan kaçmalarını emretti. Kendisi büyük bir çatışmaya girdi. Tleilaxlı yüz dansçıları tuhaf bir şekilde Miles'a karşılık vermiyorlardı. Muhtemelen gulâma zarar gelmesinden korkuyorlardı. Miles çoğunu hallettikten sonra Lucilla ve Idaho'ya yetişebileceğini düşündü ve pustuğu yerden çıktı. O anda kafasına ve göğsüne lazer ışını yedi. Odrade'in Waff'la pazarlığa oturmasının zamanı gelmişti. Odrade Saygın Analar'a karşı ittifak kurulmasını istedi. Karşılıklı olarak birbirlerinin çıkarlarını sağlamaları koşuluyla anlaştılar. Diğer yandan Lucilla ve Duncan kaçarlarken birileri onları yakaladı. Bu kişi Burzmali'ydi. Lucilla ileride koşan Lucilla ve Duncan'ın aynılarını gördü. Muhtemelen yüz dansçılarıydı. Burzmali bir plan kurmuştu. Bu şekilde Lucilla ve Duncan'ın kaçabileceğini umuyordu. Lucilla Burzmali'nin yardımcılarından Sirafa'nın ejder kaplamalı kıyafetini giydi. Duncan Sirafa'yla gidecekti. Lucilla ve Burzmali de beraber gideceklerdi. Diğer taraftan Taraza Odrade'in yapmış olduğu ittifakı Bellonda ile tartıştı. Bellonda Odrade'in öldürülmesini istiyordu. Taraza ise bunun için erken olduğunu belirtti. Diğer yandan Teg ölmemiş, elleri bağlanmış halde ve sandalyeyle taşınıyordu. Bir kulübeye götürüldü ve t-sondasına bağlanıp Duncan'ın nereye kaçtığı hakkında bilgi almaya çalıştılar. Ancak Miles bir şekilde bağlandığı ipleri çözdü ve hızlı bir şekilde düşmanları hakladı. Dışarı çıkıp biraz ilerlediğinde karşısında Ysai vardı. Miles özgürlüğe kavuştuğunu düşündü. Diğer yandan Odrade ve Taraza bir araya geldiler ve ittifak konusunu tartıştılar. Taraza Duncan'ın bir kayıt cihazı olduğunu iddia etti. Duncan sayesinde Bene Gesseritler hakkında bilgi toplanacak ve Tleilaxlılar Duncan'ı geri alıp içindeki bilgileri kullanacaktı. Odrade bu düşünceye katılmadı. Odrade Sheeana'yı getirtti ve Taraza ile tanıştırdı. Yeni Başrahibe Ana Sheeana olabilirdi. Sheeana vasıtasıyla Duncan'ın öldürülmesi planlandı. Diğer taraftan Duncan Tleilaxlı efendisi kılığına girdi. Adı artık Wose'ydi. Yanında da yüz dansçısı Ambitorm olacaktı. Gidecekleri yer ise Ysai'ydi. Orada Miles Teg ile buluşmayı umuyorlardı. Diğer taraftan Miles Teg Ysai'ye doğru ilerledi. Yolda çiftçilerle karşılaştı. Onlar Miles'a hizmet eden kişiler çıktı ve Miles'ı yerarabasına bindirdiler. Bir binaya geldiler. Teg içeride Dur Kuvvetleri bölge komutanı Jafa Muzaffer'le tanıştı. Miles burada karnını doyurdu. Bir süre sonra onun Saygın Ana'ya hizmet eden biri olduğunu anladı. Birazdan Miles'ı görmek için bir Saygın Ana gelecekti. Diğer yandan Lucilla ve Burzmali Ysai'ye gidip Duncan'ı alacaklardı. Yolda tesadüfen Saygın Ana adayıyla karşılaştılar. O aday Lucilla'nın Saygın Ana olduğunu zannetti. Adayın adı Murbella'ydı. Murbella gulâmı yakaladılarını ifade etti ve Burzmali ve Lucilla'yı gulâmı götürdükleri yere götürdü. Duncan ve Tormsa karanlık bir binaya girmişlerdi ve Saygın Ana'lardan biri Tormsa'yı katletti. Murbella Duncan'ı öldürmeye çalıştı. Lucilla ise Duncan'ı kurtardı. Diğer taraftan Miles Teg Saygın Ana'yla tanıştı ve oradaki çoğu kişiyi öldürmek durumunda kaldı. Diğer yandan Taraza, Odrade ve Sheeana'nın olduğu merkeze havadan saldırı düzenlendi. Taraza maalesef öldü. Taraza'nın yerine Odrade geçecekti. Odrade şimdiden Taraza'yı içinde hissediyordu. Diğer yandan Miles Teg adamlarını topladı ve Saygın Ana'ların dağılış yok-gemilerinden birini ele geçirdi. Teg yok-gemiyi çöle indirdi. Daha sonra Odrade ve Sheeana'nın solucanla gelmesini bekledi. Odrade buraya geleceğini babasının bilmesine oldukça şaşırdı. Diğer yandan Dar ile Tar sonunda birleşmişlerdi. Darwi Odrade Taraza'nın anılarına sahip olmuştu. Taraza tehlikeli bir oyun oynamıştı. Amacı Rakis'in yok edilmesiydi. Aynı zamanda solucanların da yok edilmesini istiyordu. Tleilaxlılar'ın gulâma tehlikeli yetiler kazandırdıkları haberini Saygın Analar'a (Orospular) sızdırmıştı. Bu da onların saldırıya geçmesine yol açmıştı. Bu savaşta Miles Teg, Waff ve birçok yüz dansçısı öldü. Şu anda yok-gemide Odrade, Duncan ve yok-gemiye yerleştirdileri solucan vardı. Odrade Duncan'ın bu gemiden çıkmasının bir yolunun olmadığını söyledi. Sebebinin ise Siona olduğunu ifade etti. Odrade aşağı, solucana bakıyordu. İşte, II. Leto'nun ifade ettiği soylu emelin görünür kanıtı.
Böylece 5. kitabı bitirmiş bulunuyorum. Frank Herbert bize Miles Teg gibi mükemmel bir Başar'ı kazandırmayı başardı. Kitapta oldukça fazla entrika mevcut ve bu durum kitabı okumaya devam etmeyi teşvik ediyor. Kitabı oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Puanım 10 üzerinden 9.
Alıntılar: Unutkanlık sizin yazgınız. Hayata dair bütün o eski dersleri öğrenip öğrenip unutursunuz.
-II. Leto
Dar'üs-Balat'ın Sesi