Kitap, Gazi Mustafa Kemal’in 1930-1931 yılları arasında Cumhurbaşkanı sıfatında (müfettişleriyle) yaptığı yurt genelindeki seyahatlerindeki gözlemlerini, hükümete talimatlarını ele alıyor. Bunları Atamızın kendi ağzından İsmet Paşa’ya gönderdiği telgraf ve mektuplar şeklinde okuyorsunuz. “Başvekil İsmet Paşa Hazretlerine” başlığıyla başlayıp, gayet resmî ve eski bir dille (Osmanlı Türkçesiyle) yaşadıklarını anlatıyor Atamız her seyahatinde. Okurken biraz zorlanabilirsiniz; dilinin eski olması tek handikap ama orijinalliğinin korunması için bu da gerekliydi. Neyseki kitabın arka bölümündeki Osmanlıca-Türkçe kelimelerin karşılığı bulunan Sözlükten de zaman zaman faydalandım.
Kitabı görünce başlığı ve kapağı beni önce yanılttı, sizi de yanıltmasın. Kitabın yazarı Atatürk’ün kendisi değil. Raporlar, TBMM tutanak yazıcılarınca not olarak tutulmuş, bu geziler sonunda da Atatürk’ün gözetimi altında temize çekilerek yazar Gürbüz D. Tüfekçi tarafından kitap haline getirilmiş.
Atamızın kurduğu yeni devlet Türkiye Cumhuriyeti’nde devrimlerini uygulamak amaçlı yaptığı bu gezilerde, onunla seyahat edip karşılaştığı sorunlara nasıl çözümler bulduğunu görmek bir ayrıcalıktı. Atamız gezilerini, tetkik ve inceleme ya da açılış amaçlı törensel düşüncelerle yapmamış. Gezilerin her birindeki amaç, devrimlerini doğrudan halka anlatmak, insanları dinleyip yaşanan sorunlara çözüm üretmek olmuş. 1930’ların Anadolu’sunu tanımak için de faydalı bilgi dolu bir kitap.
Ulu Önderimiz Atatürk’ün ülkemizin sorunlarıyla nasıl ilgili olduğunu, halkın sesini her daim nasıl dinlediğini gösteren güzel bir eser.
Ülkedeki genel tabloya hakimiyeti, halkın nabzını tutuşu, iktisat gibi konularda bile teknik bilgisinin varlığı, planlama dehası, Atamızın bu özelliklerini de okumak takdire şayandı…