İskender Pala - Od
2025 1. kitabı
Bizim Yunus… Yılın ilk kitabı İskender Pala’dan. Dilinin sadeliği ve puntoların büyük olmasından kaynaklı rahat, hızlı ve tabiki anlaşılır bir okuma oldu benim için. Dönemin olaylarından, önemli insanlardan, padişahlarından ve imparatorluklarından da bahsetmesi okumaya daha lezzet kattı. Kubilay Han, Candaroğulları, Karamanoğulları, Memlükler gibi devletler, Mevlana ve oğlu Sultan Veled gibi tanıdığımız ve bildiğimiz insanları işlemesi cidden çok iyiydi. Tabi az duyduğumuz Tapduk Han gibi önemli insanları da işleyip ayrıntılı bilgi vermesi de cabası. Bizim Yunus’un önce küçük oğlu İbrahim’i kaybetmesi ardından canından çok sevdiği aşkı karısı Sitare’yi kaybetmesi ile hayatındaki son kişi İsmail’in de köle niyetine satılıp hayatından çıkması ile birlikte oğlunu arayışı sırasında kendini bulması Allah’ı bulması ve Derviş olma hikayesini okuyoruz. Sitare’ye olan aşkı o kadar güzel anlatılmış ki keşke diyor insan içinden keşke biz de böyle sevebilsek, sevilebilsek. ‘Maddeye önem verirsen nefsin, manaya önem verirsen ruhun ön planda olur.’ Yunus’un yaptığı işin küçüklüğü ve sürekliliği ve her gelenin sultan Tapduk Han tarafından yükselişini gördükçe Yunus’u başka bir yolculuk bekler ve uzaklaşır. Yaptığı işin büyüklüğü değil de yüceliğini anlayacaktı bu yolculukta. İnsan sevgisi, ilim ve irfanı görecekti. Bu bir kendine yolculuk, bu bir Allah’a yolculuğun hikayesi. O Allah’a olan sevgisini anlattı şiir oldu. O şiir yazmak istemedi o Allah’ı anlattı sevgisini kendisini anlattı şiir oldu. Binlerce şiir yazdı. Amacı şiir yazmak değildi. Yaşadığı ruhsal aydınlanmanın dışavurumuydu. Ben beğendim, güzel bir yolculuktu. Herkesi iyi okumalar. Kitapla kalın.
Odİskender Pala · Kapı Yayınları · 202248,9bin okunma