2025 2. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2025 00:00
Memleketimden insan manzaraları vari yazılan Konstantiniyye otelinin ana konusunu otelin açılışına davet edilen kişilerin incelemeleri oluşturuyor. Ama aklında bir sürü fikir varmışta bunların hepsini üzerimize boca etmek ister bir tavırla yazıldığını hissettiğim romanda bunları hissetmek okuma hevesimi biraz kırdı zira 3 günde bitirebilecegim bir kitabı 11 günde ancak sonlandirabildim. Romanı okurken hep aklıma daha iyisi var daha iyisi var gibi daha önce söylendi düşünceler hücum etti. Çünkü kişiler anlatildikca Gogol ' un Ölü Canlarındaki kişi tiplemelerini, bazı cümlelerde Yaşar Kemal esintilerini aldım. Yer yer sanki bir gazetenin 3. Sayfasını okur gibi hissettiğim roman bence yazarın destanılaşmak arzusundan uzaklaşarak orta kısımlarında özellikle iç karartıcı bir hal aldı. Kitabın en son kısmında (Nekropolis) sadece bilgiyle romanı harmanlayabildigini hissettiğim ve aslında günümüz ve geçmişin benzerliğini hissettirme amacını bir nebze tattığım tek kısım oldu. Genel anlamda akıcı, sürükleyici, yer yer hayrete düşüren bilgilerle dolu olan roman bahsettiğim bana göre olan olumsuzluklar dışında şans verilebilir türden. Bende okuma tempomu biraz kaybettigimden arkadaşımın akıcılık anlamında önerdiği bir kitap olduğu için okudum.
Konstantiniyye OteliZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 202022,3bin okunma