Brezilyalı bir denizcinin hikayesi
2025 3. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2025 22:35
Çok sevdiğim kitaplardan biri olan 'Şeker Portakalı'nın yazarı José Mauro de Vasconcelos'un bir diğer romanı 'Kardeşim Rüzgar Kardeşim Deniz'i yakın zamanda bitirdim. Kitapta, Çingene asıllı yetim Chicão'nun hayat hikayesi anlatılıyor. Brezilya'nın kırsal kesimlerindeki çiftlik hayatı ile başlayan, gücünü doğadan ve topraktan alan, zorlu kuraklık dönemi ile hayatta kalma mücadelesi verip kıyıya ulaştığında ise bu sefer de sınırlı çalışma koşullarında tuzla da çalışmaya başlayan ve en nihayetinde denizci olmaya karar veren güçlü, gururlu ve gözüpek Chicão'nun hikayesi. Hayatta kalmak için çalışmak ve çalışırken de hayatta kalma mücadelesinin sürdürülmesi gereken zorlu koşullar insanın her zaman odak noktasında iken diğer tarafta ise ışık, dans ve eğlencelerden oluşan yaşamın içinden gelen anları hem acı hem de keyifle okunuyor.  Vasconcelos'un içinde yaşadığı ve duygu düşüncelerini çok iyi tanıdığı insanların susuzluk nedeniyle  topraklarından kopuşlarına ilişkin etkileyici bir roman. 1925 yılının Brezilya'sına yolculuk etmek ve susuzluğa ilişkin kehanetin izini sürmek isteyenlere naçizane tavsiyemdir. Keyifli okumalar.
Kardeşim Rüzgar Kardeşim DenizJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 20212,855 okunma