2025 2. kitabı
Türk edebiyatında en sevdiğin roman ne olurdu diye sorulsa kesinlikle yaban derim yerinin değişeceğini de sanmıyorum. Kurtuluş savaşı dönemlerinde bir Anadolu köyünün bakış açısını bizlere o mükemmel tasvirleriyle, akıcılığıyla bizlere sunmuş yazarımız. Kitaptaki karakterlerimiz; dünya savaşına katılmış ve Çanakkale'de bir kolunu kaybetmiş paşa oğlu, aydın Ahmet Celal, savaştaki köylü arkadaşı Mehmet Ali ve ailesi kardeş İsmail, anaları Zeynep, gelin emine. Köyün imamı ve Salih ağayla beraber önemli bir kaç karakter... Mehmet Ali arkadaşı Ahmet celali kendi köyüne davet eder kimin kimsen yok bizimle kal der ve Ahmet celalin köy serüveni başlar. Kendisi aydın/münevver olduğu için köylü kesimine ayak uydurmakta zorlanır hatta nefret eder, köylü kesimindeki duyarsızlığı bencilliği, tek tipliği Anadolu bozkırına benzetir. Aynı şekilde köylüler de Ahmet celale tıpkı Yunanlıların her yabancıya barbar demesi gibi Yaban demektedirler. Onu kendilerinden saymazlar, savaşa katılmış katılmamış onlar için birdir saygı duymazlar. Düşmanla mücadele eden Mustafa Kemal ve arkadaşlarını terörist olarak görürler. Türk askerlerini gördüklerinde de köşe bucak saklanmaları bizimkileri hatırlattı; Anadolu'nun bir çerkez köyünde yaşamış dedemin babasının rivayet ettiğine göre Çerkez Ethem bizim köye gelmiş fakat bizimkiler bunu önceden haber aldığı için halife düşmanı geliyor diye saklanmışlar. Bu köylü kesiminin davranış tarzları, bakış açıları stanbul hükümetinin ve düşmanların propagandalarının gücü mü yoksa Anadolu toprakları nasıl ki üzerinde fazla ürün barındırmaz, çetin, kıraç, verimsizdir tıpki kendisi gibi üzerinde yaşayan halkı da olaylara farklı açılardan bakamayan tek tip, farklılıklara açık olmadığı gibi farklılıklardan korkan, duyarsız bir karakter geliştirmesi midir? Bilemiyorum belki ikisi de... Kitabı okurken aklıma şükrü erbaşın köylüleri niçin öldürmeliyiz şiiri geldi. İlk gördüğümde çok acımasızca bir başlık olmuş demiştim ama Yakup Kadri gibi çok güzel yansıtmış eksikliklerini... Kitapta köylülerin bu durumda olmalarının nedeninin aydınların, devletin onları kendi kaderine terk etmeleri olduğunu da belirtir yazarımız. Kitabın sonlarına doğru da malum düşman askerleri köyü talan edip yakar yıkarlar. Sonunun biraz daha devam etmesini isterdim pat diye bitti bi miktar üzgünüm
YabanYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 199854,5bin okunma