2025 11. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2025 13:17
Atomik Alışkanlıklar kitabı, alışkanlık geliştirme ve değiştirme sürecine dair yazılmış içerisinde bulunan hikayeler ile zenginleştirilmiş sıkmayan ve böylelikle didaktik bir yapıdan ayrılmış gayet anlaşılır akıcı bir kitap.. Kişisel gelişim alanında büyük bir ilgiyle karşılanan bu eser, küçük değişimlerin uzun vadede nasıl büyük etkiler yaratabileceğini vurguluyor. Yazar alışkanlıkların temellerine inerek, onları nasıl inşa edebileceğimizi ve bu süreçte karşılaşabileceğimiz zorlukları ele alıyor. Kitap, hem bilimsel verilerle hem de kişisel deneyimlerle harmanlanmış bir içerik sunarak okuyuculara yol gösteriyor. Alışkanlıkları dört temel unsur üzerinden: 1.𝙞𝙨̧𝙖𝙧𝙚𝙩 (görünür kılmak) 2.𝙞𝙨𝙩𝙚𝙠 (cazip kılmak) 3.𝙩𝙚𝙥𝙠𝙞 (kolaylaştırmak) 4. 𝙤̈𝙙𝙪̈𝙡 (tatmin edici kılmak) Alıışkanlıkların nasıl oluştuğu ve nasıl sürdürüleceği konusunda bölüm bölüm anlatımlarla bir yol haritası çiziyor. İlk bölümde, işaretin alışkanlıkların tetikleyicisi olduğunu öğreniyoruz. İşaretler, çevremizdeki unsurlar veya belirli durumlar olabilir; bu da onları tanıyarak alışkanlıklarımızı geliştirmemiz için bir fırsat sunar. Ardından, istek aşamasında, alışkanlıkların arkasındaki motivasyonu ve alışkanlığın altında yatan istekleri anlamanın önemini vurgular. Bu aşamada, bir alışkanlığı benimsemek için onun bize ne gibi faydalar sağlayacağını düşünmek gerekir. Tepki aşamasında ise, alışkanlıkları gerçekleştirmek için gereken eylemi "küçük adımlar" sayesinde başlatıp rutinleştirerek hayatımızın bir parçası haline getirmenin mümkün olacağını belirtmiş. İki dakika kuralı gibi... Küçük değişiklikler yapmak, büyük hedeflere ulaşmanın anahtarıdır. Son olarak, ödül aşaması, alışkanlıkların pekişmesini sağlar. Yapılan eylemin ardından gelen tatmin duygusunun, alışkanlığın sürdürülmesi için motive edici büyük bir etken olduğu görülmektedir... Alışkanlıklarımızı pekiştirmek için kendimize ödüller vermenin önemini vurgular; bu da alışkanlıkların hayatımızda kalıcı hale gelmesinde rol oynar. Sosyal çevremizin alışkanlıklarımızı şekillendirdiği ve oluşturmak istediğimiz alışkanlığa sahip insanlar ile bir arada bulunarak kurduğumuz sisteme daha kolay adapte olabileceğimizi de vurgular.Bu nedenle, çevremizi dikkatlice seçmek ve destekleyici bir topluluk oluşturmak önemlidir. Alışkanlıkların bir kimlik oluşturduğu gibi genetik faktörlerin etkisinden de bahsedilmiştir. Yeni bir alışkanlık edinmek ve alışkanlıklarımızı değiştirmek, zaman alabilir; ancak Clear’ın önerileriyle bu süreci daha yönetilebilir hale getirebiliriz. Beğendim .Bir çok piyasa kişisel gelişim kitaplarından bilimsel verileri, yöntemleri mantıksal , psikolojik açıklamaları ve pekiştirici hikayeleri ile farklı, güzel ve faydalı buldum. Ve son olarak: "Kalıcı sonuçlar elde etmenin sırrı, ilerleme kaydetmeye asla son vermemektir. Durmamanız halinde neler inşa edebileceğinize inanamazsınız. Çalışmayı bırakmazsanız kurabileceğiniz işe inanamazsınız. Antrenmanı bırakmazsanız ulaşabileceğiniz vücuda inanamazsınız. Öğrenmeyi bırakmazsanız biriktire- bileceğiniz bilgiye inanamazsınız. Para biriktirmeyi bırakmazsanız elde edebileceğiniz servete inanamazsınız. Önemsemeyi bırakmazsanız kurabileceğiniz dostluklara inanamazsınız. Küçük alışkanlıklar sadece üst üste eklenmez, birleşerek büyürler." Sayfa/274
Atomik AlışkanlıklarJames Clear · Pegasus Yayınları · 202221,1bin okunma
1.932 Gösterim
Kaleminize sağlık incelemenizle yeniden okumuş oldum kitabı 💜
✿Ebru✿
V. .