·344 syf.····Okunma: 21 Ocak 2025 08:49 Bu, yabancılaşma, izolasyon ve umutsuzluk hakkında yazılmış bir roman bana göre. Hikâye, İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı hayal kırıklığıyla Amerika ve Avrupa'yı reddederek karısı Kit ve her ikisinin de sevmediği Tunner adında bir tanıdığıyla birlikte New York'tan Afrika'ya giden Port Moresby karakteri etrafında dönüyor.
Port, Afrika'nın savaştan daha az etkilendiğini düşünüyor ve orada uzun bir süre geçirmeyi hedefliyor. Uyum sağlayacağından değil, sadece kaçmak ya da ortadan kaybolmak istiyor aslında . Boşluğundan kaçmayı umuyor olabilir ama ne yazık ki çok ta hoşlanmadığı Tunner isimli bir arkadaşı da onlarla beraber.
Kültürüne karşı duyduğu kin onu yurtdışına iterken, Port'un New York'ta bulabileceği dışsal rahatsızlıkları ortadan kaldırırken, çöl onu kendi iç boşluğuyla yüzleştiriyor. Port, karısını da peşinden sürükleyerek orada debelenmekten zevk alıyor gibi aslında. Karısı da bu duruma pek de itiraz edecek biri kişiliğe sahip değil hatta mutsuz haline rağmen karısı Kit, kendini Port'a adamış görünür, ona boyun eğer, dilini ısırır ve bavulunu toplayıp gelir. Kitabın ilk bölümünde Port’un karısı Kit onu arkadaşı Tunner ile aldatıyor.
Manzaranın insanın içindeki ıssızlığı yansıtması dışında, Afrika'nın ne gibi bir cazibesi olduğunu merak etmeden edemiyorsunuz. Port, Kit ve Tunner çoğunlukla sefaletle karşılaşırlar - vahşi sinekler, pembe tüysüz köpekler, yaralarla kaplı ağlayan bebekler, otellerdeki çöpler ve idrar kokan kafeler. Ancak Port gezip görmeyi ya da bir otelin kaç yıldızlı olduğunu umursamıyor: o bir "turist" değil, bir "gezgin". Kendisi kitabın ortalarında ölüp gitse de aslında tüm talihsiz hikayenin itici gücü o.
Birinci kitabın sonunda Port bir çay evini ziyaret eder ve burada kör bir fahişeye/dansçıya tutulur. Dans ederken kızın ifadesiz yüzü ona şöyle der: "Bir dans yapılıyor. Ben dans etmiyorum çünkü burada değilim. Ama bu benim dansım." Bu huzur Port'un istediği şey gibi görünüyor. Ayrıca bu özel dansçıdan etkilenir çünkü dansçının körlüğü onu göremeyeceği anlamına gelir.
Her şey bundan sonra kötüye gitmeye başlıyor.
Genel olarak, The Sheltering Sky'ın yazımının iyi olduğunu ve temaların ilginç ve önemli olduğunu ve genellikle sevdiğim temalar olduğunu düşünüyorum .
Öncelikle, kitabın 1940'ların sonunda yazıldığının farkındayım, ancak Port öldüğünde, Kit'in kendi "sığındığı gökyüzü" çöküyor ve kendisiyle saf ve katıksız bir şekilde yüzleşiyor.
Port'un ölümünden sonra onu kurtarmak için bir kervana el sallamasını ve iki adam tarafından tecavüze uğramaktan zevk almaya devam etmesini, kısa süre sonra onlardan birinin memnun bir seks kölesi haline gelmesini çok fazla buldum. Kısa bir süre sonra aklı başına gelince, bu kaderden de kaçıyor, ancak bir sonraki uygun adamı becermek için.
Romanda Kit birden nemfomanyak bir kadın olarak tasvir edilmeye başlanıyor.