Yaşlandığınızda elleriniz temiz kalsın
2025 5. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2025 18:27
"Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kaleminle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum." Düşünmemiz gereken nedir? İyiliğin var oluşu mu? Yoksa iyiliğin olmadığı yerde kötülüğün ortaya çıkması mı? Gerçekte kötülük var mıdır? Yani bu hep böyle olmamış mıdır? Mesela gerçekte karanlık yoktur, ışığın olmadığı yerde karanlık olur. Ya da soğuk gerçekte yoktur. Isının olmadığı yerde soğuk olur. Aynı şey kötülük içinde geçerli midir? İnsanın seçme hakkı vardır. İnsanlar bunu kendi istedikleri biçimde seçebilir. Seçim yaparken de ileriki zamanda nelerle karşılaşılabiliri seçim yapmadan önce enine boyuna düşünmesi gerekir. Bir işe girmek isteyen birinin o işte devamlılık sağlayıp sağlayamayacağını düşünmesi gerekir. Evlenecek birinin kendisinin mutlu olabilirliğini ve karşı tarafı mutlu edip edilmeyeceğini düşünmesi gerekir. Bu bir arkadaş, bir sahiplenilecek hayvan, yiyilecek yemek yada yatılacak yatak için de geçerlidir. Seçimlerimizi biz yaparız. Ve seçimlerimiz sonunda yaşayacaklarımızıda biz belirleriz. Peki neden iyi bir insan olarak kendimizi, ailemizi, arkadaşlarımızı, doğayı, dünyayı güzelleştirecek biri olarak seçim yapmak yerine tam tersine kötü huylu, şiddet sahibi, saygısız biri olarak seçim yapalım ki? Bizler iyi insan olmak yolunda seçim hakkını kullanmalıyız. Kötülük dün yapılsa bile bugün yarının endişesine sebebiyet verir. İyilik de kötülük de karşılığını muhakkak bulur. Ve ayrıca; Seçim hakkını başkalarının eline bırakmamak da gerekir. Çünkü herkes kendi için yaşar. Bazen bizim adımıza seçim hakkını ellerine bıraktığımız kişiler bizi yaptığımız kötü seçimlerden bile daha kötü bir seçimle baş başa bırakabilirler bizi. Unutmayın dünyayı ayakta tutan şey iyiliktir. Yaşlandığınızda elleriniz temiz kalsın
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009113bin okunma