HAKAN KARAKAŞOĞLU~KÜL ŞEHİR~
Selam.Bugün sizlere çok severek okuduğum tarihi bir roman kurgusu ile geldim.Yazarın kalemine,olayı işleyişine ve dönemi anlatımına bayıldım.Rum kızı Panayota’nın başına gelenlere çok üzüldüm.Ama başına gelenlere rağmen her defasında ayağa kalkıp yola devam etmesine,cesaretine ve aklına hayran kaldım.Böyle güçlü kadınları okumayı zaten hep sevmişimdir.Türk kızı Şefika’yı ilk başta çok sevsem de bir süre sonra kendisine sinir oldum ki kitabı okuyanlar ve okuyacak olanlar beni anlayacaktır.Nankörlük konusunda mastır yaptı resmen.Güzel bir dönem kurgusu okumak isteyenler kitaba mutlaka bir şans vermelisiniz diyorum ve konuya geçiyorum.
Yıl 1870 yer Beyoğlu. Tiyatroları,otelleri,baloları Yerli ve yabancı halkıyla Avrupa semtinden farksızdır ve her şey çok güzeldir. yine böyle bir akşamda düzenlenen bir dans gecesinde rum kızı Panayota ve Türk kızı Şefika’nın yolları kesişir.Aralarında çok güzel bir arkadaşlık başlar ve birbirlerine devamlı mektup yazarlar.Ama bir gün Feridiye Sokağı’nda çok büyük bir yangın çıkar.Ne yazık ki bu yangın söndürülemez ve Beyoğlu neredeyse yok olur.Aynı zamanda bu yangın Panayota’nın anne ve babasını da elinden alır. Erkek kardeşin Mihail ile bir başına kalırlar.Ve hayat mücadeleleri başlar.Sokaklarda perişan olan abla kardeş,bir de Mihail’in hastalığının baş göstermesi ile yıllardır görüşmedikleri teyzelerin yanına sığınırlar.Ama ne yazık ki burada Panayota eniştesi tarafından kabul görmez ve sokağa atılır.Panayota kardeşinin iyiliği için onu orada bırakır ama durumunu düzeltince onu alacağını söz verir.
Yeniden sokaklara dönen Panayota tesadüf eseri kardeşim dediği Şefika ile karşılaşır. Şefika ve ailesi ona sahip çıkarlar. Ama işler burada da yolunda gitmez ve Şefika buradan da ayrılmak zorunda kalır.Artık ayakları üzerine basmak zorundadır.Önce bir zamanlar babasının ortak olduğu matbaaya gider ama burada da kapı kapılar yüzüne kapanır. Kendine bir iş bulmak zorunda hayatını düzene sokmak zorundadır.Bu sırada da peşinde onu yangından kurtaran tulumbacı Ali vardır.Niyetini anlamadığı bu adamdan biraz da korkmaktadır.Panayota için işler karışık olsa da o hayatına devam etmek için mücadeleye hazırdır.