Puan vermedi·200 syf.····Okunma: 23 Ocak 2025 18:48 Beyaz şapka(renksiz=tarafsız) tarafsız ve objektiftir. Örnek:Batılı görüşte, fikirlerin tartışmalarla adeta döve döve biçimlenmesi gerektiği tavrı hakimdir. Japon görüşü ise fikirlerin fideleri şeklinde ortaya çıktığı ve daha sonra bakılıp, büyütülerek biçimlendirildiği şeklindedir.
Kırmızı şapka->duygu, ön sezi örnek:
Eğer birdaha kırmızı şapka yorumunda bulunursan, kırmızı şapkanı elinden alırım :)
Siyah şapka->Olumsuz değerlendirme, risk ve tehlikeler. Örnek:Ben küçük bir kuruluşta çalışmanın işteki motivasyonu çok daha artırdığına şahit oldum. Merkeziyetçi anlayışı terk eden büyük kuruluşların küçük kuruluşlara benzediği konusundaki sözlerine katılmıyorum.
Sarı şapka(parlak, iyimser) ->olumlu ve yapıcıdır. Örnek:Normal sifonlar her çekişte 36 lt su harcarlar. Oysa piyasada bir çekişte 4,5 litre harcayacak şekilde geliştirilmiş yeni sifonlar mevcut. Bu tür sifonların kullanılması halinde günde kişi başına 135 lt, toplamda 40,5 milyon litre su tasarrufu sağlanabilir.
Yeşil şapka->yaratıcı düşünme(tohum) örnek:Bu harika bir fikir, ancak şu anki hali ile uygulamaya çalışırsak bize çok pahalıya mal olur. Bu fikri yeniden biçimlendirerek daha ucuz hale getirebilir miyiz?
Mavi şapka(kontrol, gözlem) düşünürü orkestra şefi gibidir. Diğer şapkaların kullanılması için çağrıda bulunur. Örnek:Bu noktayı tartışarak çok fazla zaman harcıyoruz. Bunu, üzerinden anlaşılamayan bir nokta olarak bir yere kaydedelim, olsun bitsin.
Evet şimdi sizde istediğiniz bir şapkayı takıp, kitap hakkındaki yorumlarınızı aşağıya yazar mısınız?