Öküzün A’sı
2025 6. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 16:55
Öküzün A'sı Barry Sanders Yazarımız kitapta elektronik çağ ile birlikte, gittikçe azalmakta olan sözellik ve okuryazarlığa karşı bir uyarıda bulunuyor. Elektronik çağ ile gençlerin okuryazarlığa karşı tutumu, okuryazarlığı ilgi çekici bulmamalarıyla alakalı endişelerini bu kitapta bizlere sunuyor. İnsan konuşur, insan dinler. İnsan okuryazarlığın bir ürünüdür. İnsan düşüncesi okuma yazma potası etrafında gelişmiştir. İlk kabilelerden bu yana insan sözellikle varolmuştur ve onun çevresinde kendi benliğini oluşturmuştur. Benlik denilen kavram, insanlık tarihine okuryazarlık sonucu girmiştir ve şekillenmiştir. Kitabımızda benlikten uzak gençleri, benlikten uzak olan hayat formunu ele alıyor. Okuryazarlığı destekleyen ve onu şekillendiren en başat aktör sözelliktir ve bu bir bebeğin doğduğu andan itibaren başlar. Anne ile bebek arasındaki ilişki, bebeğin annesi vasıtasıyla onun kalp atışlarını dinleyerek kendi sözelliğini şekillendirmeye başladığı ilk adımlardan biridir. Yazarımız bu durumda biberonla beslemenin bile ne denli olumsuz etkisi olduğuna değinmektedir. Gittikçe kurumsallaşan anaokulu gibi kurumlar neticesinde anne ile bebeğin paylaşımları sekteye uğramış, bebek annesinin ona katkıda bulunduğu çoğu şeyden kopuk büyümeye tabi olmuştur. Yazarımız bu kurumsallaşan eğitim sistemi neticesinde annenin bebeğiyle olan ilişkisinin sekteye uğrayıp çocuğun gelişimindeki eksikliği de gözler önüne sürmektedir. Gittikçe okuryazarlıktan kopan genç nesil kendi benliğini inşa etme isteğiyle sokaklara düşmüş ve çeteciliğe soyunmuştur. Çünkü okuryazarlıktan uzak bir benlik inşası pek mümkün değildir ve gençlere göre en kolay benlik inşası çetelerin altında yatmaktadır. Yazarımız çeteci çocuklara bakıldığında o çocuklardan çoğunun hatta hiçbirinin düzgün bir aileden gelmediğine, genelinin kopuk aile bağlarıyla benlikten uzaklaşarak sokaklara düştüğüne değinmektedir. Okuryazarlıktan uzak gençlerde vicdan, merhamet gibi duygulardan yoksunluk ve bunun sonucu olarak insan katletmek gibi eylemler görünmektedir. Yazarımız bu gençleri okuryazarlık öncesi kabilelere benzetmektedir. Sonuç olarak bu durumu çözüme ulaştırmak birkaç yapı veya reformla değil, komple kökten radikal çözümlerle ve topluma alışkanlık kazandırmakla olacağını savunur yazarımız. Bu kitap eğer okuryazarlık ve sözellik arasındaki ilişki yeniden kurtulmazsa felaketle sonuçlanacağını biz okurlara iletir.
Öküzün A'sıBarry Sanders · Ayrıntı Yayınları · 2019684 okunma